Investera allt samtidigt eller lämna en del att investera vid börsnedgång?
Sök:

Investera allt samtidigt eller lämna en del att investera vid börsnedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

ställde för sedan frågan: Investera allt samtidigt eller lämna en del att investera vid börsnedgång?

Hejhej

Jag kommer snart ha ca 350 000-400 000kr till mitt förfogande. Jag funderar på om det är bäst att investera allt på en gång i en 60/40 fördelning (aktier/räntefonder), eller om jag ska vänta med att investera ca 100 000kr av dessa för att istället investera vid ev kraftiga nedgångar i börsen? Tänker att den senare taktiken kan göra att jag får möjlighet att dra nytta av ett ”köpa billigt-sälja dyrt” läge inför en påföljande uppgång i börsen sen. Eller tänker jag fel här? (Min sparhorisont är ca 5 år inför ett, förhoppningsvis, bostadsköp).

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Joakim,

Jag är själv rätt ny här men då jag såg din fråga kom jag ihåg att Jan gjorde ett avsnitt om just det för en tid sedan. Detta är något jag själv grubblar över och inte riktigt kommit till skott med. Kanske det kan hjälpa dig. :-)

RikaTillsammans | Sveriges största blogg om privatekonomi och fonder

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sorry, länken till avsnittet gick tydligen inte att klistra in, jag försöker igen annars heter det ”Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid.”

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Det finns även ett avsnitt  som heter ”Investera nu eller efter börskraschen.”

Jag ska nog lyssna på dem själv en gång till. :-)

Lycka till.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som Catrin skriver så har Jan gjort en artikel om just detta ämnet, där visar han att det är störst sannolikhet att man tjänar mer pengar om man för in allt direkt.
Däremot tycker jag inte att risk/rewarden är attraktiv att om man lägger in allt direkt mot att föra in det över ett år istället, så är det 2/3 fallen som du tjänar mer på att gå in med allt direkt. Tycker det är dåliga odds att gambla mot.

Brukar därför rekommendera att föra in pengarna iaf över 12 månader i månadssparande, du kommer att justera din riskprofilen under detta året och få en känsla på vad börsen kan ge och ta.

Hoppas detta svarade lite på din fråga!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Man hamnar lätt i kluriga resonemang när det gäller att gå in på börsen.

  Låt oss göra det vilda antagandet att Joakim har en tvillingbror som sparat i några år, tänker köpa en bostad om 5 år och just nu råkar ha 350 000-400 000 kr investerat i en 60/40-fördelning. Låt oss även lite fult anta att Joakim inte kunde hålla sig och vänta på svar här på Rika tillsammans, utan tryckt på köpknappen. Då kommer de två tvillingbröderna ha exakt samma exponering mot marknaden och exakt samma sparmål.

  Fast det var ju dumt gjort av Joakim, men bortsett från eventuella skatteffekter är dock ingen större skada skedd eftersom Joakim faktiskt kan paniksälja hela rasket i morgon och sedan följa Robins råd.

  Men då dyker ett antal frågor upp:

  * Ska Joakim verkligen sälja allt och återinvestera detta under 12 månader?

  * Ska även Joakims tvillingbroder plötsligt sälja allt och återinvestera detta under 12 månader? Om inte, varför då? Har ett värdepapper ett ”minne”, och kan man i så fall i ett blindtest avgöra under vilka förutsättningar det blivit köpt?

  * Om Joakim och hans tvillingbror presenterar innehaven i sina två helt identiska portföljer för Robin, men tvillingbröderna inte talar om vilken av de helt identiska portföljerna som tillhör vem, hur gör Robin då för att avgöra vilken portfölj som ska paniksäljas och sedan sakta återinvesteras för att inte utsätta innehavaren för onödig risk?

  I verkligheten har förmodligen inte Joakim någon tvillingbror med förutsättningar som ovan, men det finns ju andra investerare på marknaden som befinner sig i Joakims fiktiva tvillingbrors sits, och man kan ställa sig frågan om de då och då bör sälja av sina innehav och börja om från början.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Hej Thomas!

  1. Det handlar om att vi människor inte är så rationella.
  Att säga till en person som inte har varit investerad på börsen förut, att slänga in allt sitt sparande och sedan hålla i ur dessa och skur kommer troligtvis inte att fungera. Kollar vi på hur ”småsparare” hanterar sina fonder så är det mest fondutflöden vid hastiga nedgångar och störst inflöden vid dom största uppgångarna. På nått sätt så lyckas ”småsparare” att tajma börsen helt åt fel håll, i december 2018 var det sjukt höga utflöden och i februari va den sjukt höga inflöden, detta visar på att dom flesta inte kan hålla i vid stora nedgångar.

  Det handlar inte om att fonderna har ett ”minne”, utan hur vi som människor agerar.

  2. Om man sedan har suttit investerad under en lång tid och har sett sina pengar röra sig upp och ned, då finns det ju ingen anledning att sälja då den personen redan har varit investerad och vet vad som kan hända. Då är det ”tid i marknaden” som gäller.

  3. Vid ett målsparande så bör man sänka risken tills datumet för målet, gärna enligt tumregeln 10% aktiefonder per år du kan avvara pengarna, sedan justera ned det 10% per år.

  Om du Thomas anser att Joakim ska investera allt på en gång och låta det vara, refererar du endast då till statistiken som säger att man i dom flesta fallen tjänar mer pengar om man är i marknaden direkt?
  Eller har du några andra tankar kring detta?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej Robin!
  Det jag ville visa på med mina exempel är paradoxen att alla de som redan har en viss fördelning av tillgångar inte förutsätts sälja och börja om från början, samtidigt som en person som inte alls har gått in i marknaden skulle få exakt samma fördelning om personen köpte allt på ett bräde i dag.

  Personligen skulle jag dock trots paradoxen köpa in mig lite försiktigt liknande som du föreslår, Robin. Vad gäller hur andra personer ska göra med sin ekonomi törs jag oftast inte ge några mer konkreta råd. Detta bland annat eftersom de flesta inte har tillräckligt hög risktålighet, kommer sälja i nedgång för att rädda det som räddas kan, och sedan är det mitt fel. Dessutom kan personen råka ha otur, och då är det också mitt fel.

  Vad gäller att gå in i en given portföljfördelning finns det de som påstår att om man inte alltid kan gå all in i sin tilltänkta portfölj har man en felaktig risknivå på portföljen. Men den enda portfölj jag själv möjligen skulle känna mig någorlunda bekväm med att dunka in ett stort belopp i är Rika tillsammans-/Harry Browne-/Quattro stagioni/Permanent-/Evighets/…-portföljen.

  Joakim, strategin att vänta med att investera tills det blir en kraftig nedgång på börsen har visat sig ha mycket svårt att slå regelbundet sparande. Detta beskrivs på ett bra sätt i detta klipp:
  https://youtu.be/4dswzb-8nHk

  Begreppet ”Dollar Cost Averaging” (DCA) som de använder om är egenligen bara ett finare uttyck för regelbundet sparande.

  Det är faktiskt så illa att även om du är Gud och lyckas pricka dipparna kan du ändå bli frånåkt av dem som sparar regelbundet. Bra nyheter för dem som sparar regelbundet, och dåliga nyheter för dem som ligger på likvider och försöker tajma marknaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett tillägg är väl att 5-år är i kortaste laget för att sätta pengarna på börsen. Men du tänker dig ju iaf 40% räntor så det kanske kan fungera ändå.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-15 klockan 20:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.