Investera eller amortera klumpsumma och lämplig buffert?
Sök:

Investera eller amortera klumpsumma och lämplig buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Allan R

Den här artikeln publicerades 2017-07-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investera eller amortera klumpsumma och lämplig buffert?

Hejsan!

För tillfället har jag och min sambo ett bolån på 1,9 Mkr (85% belånad) + 300 tkr studielån med sammanlagd månadsinkomst på ca 50 tkr netto. Vi har skapat oss en bra strategi för investeringar och extra amortering som månadssparande framöver men har 80-100 tkr vardera utöver buffert att antingen investera eller amortera just nu. Hur bör man resonera kring den klumpsumman i vårt läge?

Är 50 tkr vardera på sparkonto en lämplig buffert eller är det snålt i och med oförutsedda utgifter eller höjd ränta?

Såklart finns inget helt rätt svar på frågorna men jag tar gärna del av vilken visdom som finns att få!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande buffert så tycker jag att det är en stor buffert med totalt 100 000 kr i hushållet, men det beror kanske en del på hur man tänker att den ska användas. För egen del har jag dock svårt att se vad för en oförutsedd händelse som skulle kosta så mycket. Att reparera bilen eller köpa en ny tvättmaskin när den gamla ger upp kostar sällan mer än 20 000.

Ni har inte något jättestort lån och jag gissar att ni har ganska bra ränta på det, så jag ser inget akut behov att amortera i er situation. Jag hade investerat pengarna istället, men man vet ju aldrig vad som händer i framtiden, så om du får lättare att sova om nätterna av att amortera tycker jag du ska göra det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din input! Bufferten är menad att inkludera en längre utlandsresa inom 1-2 år men vi kommer nog att sätta av det som eget sparmål och låta faktiska bufferten ligga på kanske 50 tkr gemensamt enligt det du säger, med resepengarna som reserv.

  Ja räntan är helt okej så vi var nog inne på samma bana eftersom räntan lär stiga långsamt. Men man vet ju aldrig om man missat något i sitt tänkande så ville gärna få höra någon annans tankar på det också!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Allan R
 2. Vit pil

  Jag som är en försiktig general skulle absolut inte säga att 100 000 kr är superduper mycket. Tänk i månader istället för summa. Hur många månader klarar ni er på er buffert och hur många skulle ni vilja klara er? En buffert kan dessutom hjälpa till vid en omställning om man t.ex. blir arbetslös, vill starta eget, blir oförutsett sjuk eller något annat händer. Det är inte primärt till för att fixa en vitvara, det kan man ofta lösa på avbetalning utan en buffert om det skulle behövas.

  Om ni sedan räknar med en resa för pengarna, då skulle jag helt separera dem från bufferten eftersom det då är ett ”målsparande”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-18 klockan 15:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.