investera fastigheter via crowdfunding.
Sök:

investera fastigheter via crowdfunding.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mike

Den här artikeln publicerades 2017-09-26 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: investera fastigheter via crowdfunding.

Hej Jan,

 

Hur du ser att investera i fastigheter via crowdfunding. vad är din åsikt. Tack

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 

Risken är extremt stor. Låt mig ge ett par exempel.

Köper du aktier i fastighetsbolaget Hufvudstaden så får aktier i ett bolag med cirka 20% belåningsgrad, och en direktavkastning på dryga 3%. Köper du aktier i Castellum får du aktier i ett bolag med cirka 50% belåningsgrad och med en direktavkastning på knappa 4%. I båda aktierna finns chans till värdestegring, men som när det gäller alla aktier, även en risk. Vad händer om räntan stiger kraftigt och fastighetsvärdena sjunker, låt oss säga 30%?

Risken i  Hufvudstaden är fortfarande väldigt låg. Risken i Castellum är större, men är definitivt inte hög.

Hur ser det då ut i en crowdfinansierad fastighet? Bottenlånet, 75% om det är en hyresfastighet finansieras av en bank. Resterande del har du och andra bidragit med. Du har fått mellan 5 och 10% ränta beroende på hur hög belåningen är. Ju högre belåningsgrad, desto högre ränta. Med 30% minskning av värdet är säkerheten för crowdfinansiärerna utraderad. Då gäller det verkligen att ha läst på läxan, så att fastigheten har ett sådant kassaflöde att det inte blir konkurs.

Jag vill inte påstå att crowdfinansiering är fel, men du måste veta vad du ger dig in på!. Det är oerhört viktigt att du gör en analys över långivarens ekonomi, fastighetens kassaflöde och risken för vakanser.Jag har tidigare jobbat en del med fastigheter och dess finansiering, men skulle personligen aldrig på in i detta. Jag äger i stället två fastighetsaktier (ej de som nämns ovan). Risknivån är betydligt lägre, och chansen till en värdestegring på 5-10 år är god.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-26 klockan 10:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂