Investera gåva på 200 000
Sök:

Investera gåva på 200 000

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Investera gåva på 200 000

Hej!

Jag har fått en gåva på 200 000 på mitt ISK på Avanza. Jag har inte tillåtelse att månadsspara i samma konto (tillföra mer pengar), och pengarna måste vara investerade i minst 10 år (jag får alltså inte plocka ut något till konsumtion).

Jag planerar att investera alla pengar enligt Globala portföljen, varianten med 10 olika fonder. Sedan funderar jag på att öppna ett till ISK som jag kan månadsspara parallellt i, så som jag hade sparat om jag hade fått lägga in fler pengar i de 200 000 kronor jag fått i gåva.

Min fråga är egentligen om detta känns som en rimlig investeringsmetod? 90/10 känns rimligt för tidsperioden, och Jan listar tydligt vilka 10 olika fonder jag ska välja för detta. Kan jag kopiera detta rakt av och bara köra?

Tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Jag skulle säga att det bara är att kopiera rakt av och köra.
Du kanske ska fundera om du vill ha dom 10 fonderna eller om du vill köra den förenklade versionen på 4 fonder?

Sedan kan du kolla på den senaste ombalanseringen som du hittar här, där listas dom fonderna som var bäst för portföljen under årsskiftet.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Tack så mycket! Vad är fördelen med att välja den förenklade varianten med fyra fonder? Är det för att jag har en enskild summa och inget månadsspar? Känns lite basic på något sätt att bara ha 4 och inte 10! Påverkar det avkastningen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Nej! antal fonder har inget med avkastning att köra.

  Du kan göra det extremt enkelt genom att att lägga 100% i en global indexfond och slippa tänka på ombalansering eller sälja/köpa. (https://rikatillsammans.se/vandrande-rantefond)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Philip S
 3. Vit pil

  Hej Malin!

  Som Philip skrev här ovan så har antalet fonder inget med avkastningen att göra.
  Du får en bra riskspridning med 4 fonder, tycker själv att 10 fonder gör sparandet lite krångligare och speciellt krångligare vid ombalansering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-25 klockan 12:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.