Investera genom en nedgång?
Sök:

Investera genom en nedgång?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Investera genom en nedgång?

Hej Jan!

tack för en inspirerande blogg med otroligt mycket intressant innehåll! Jag har en fråga. Jag har genom ett arv fått en större summa pengar ca 8MSEK. Jag har ägnat stor tid sista 6mån åt att läsa in mig på vilka investeringsmöjligheter jag har. Man kan säga att jag har inget behov av att betala av lån så länge räntan är som den är och vi amorterar redan friskt på vårt boende genom våra löner. Fastigheter är såklart en möjlighet att investera i men just nu finns inte tiden(två mindre barn). Det kortsiktiga målet är att låta pengarna vara i 5år utan någon konsumtion. Där efter ev. ett uttag på 1MEK. Resterande pengar kan vara ”orörda” i 10år sedan ev oplacerad dem i fastigheter eller dylikt. Min fråga är egentligen hur ni ser på att investera pengarna under en nedgång i konjunkturen? Tänker ev investera 200 000kr/mån. I vad vet jag inte riktigt men en avkastning på 7-8% hade jag absolut nöjt mig med. Kan man säga att det är något bra att investera enl. ovan i tex en två 2-3års nedgång på börsen? Man bör väl ”snitta ner” sig rejält?

tacksam för svar

Adam

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Överlag är en rekommendation kring exponering mot aktier/börsen att man bör ha en sikt på minst 5 år. Ett alternativ som låter som att det skulle kunna passa är t.ex. att placera enligt ”Den balanserade portföljen” som det står om i länken. Där har du 40% i räntefonder och resten i aktiefonder, så finns både krockkudde i form av räntorna men även möjlighet till större uppgång i aktiefonderna.

Mina fondportföljer 2018 | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Gällande nedgång i konjunkturen så går det inte att förutspå när det sker men i teorin brukar man säga att en konjunkturcykel är i snitt tre till åtta år. Har man då en längre sparhorisont än detta är konjunkturen kanske inte något man bör lägga fokus på, utan istället spara som vanligt.
Oroar man sig för lågkonjuktur och vill ”vara på den säkra sidan” väljer många att investera i t.ex. guld och silver. Kikar man på Portfölj #4 i länken finns ett förslag 25% exponering mot detta, 25% aktiefonder och resten räntor. I den portföljen rekommenderas att man investerar minst 200 000kr då den är lite mer komplex än det första förslaget.

I slutändan gäller det att du känner dig bekväm med ditt val och att du kan sova gott om natten!

Hoppas att detta kanske redde ut lite frågetecken :D

Vänliga hälsningar

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-04 klockan 07:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.