Investera i bostad eller fonder?
Sök:

Investera i bostad eller fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Josef

ställde för sedan frågan: Investera i bostad eller fonder?

Hej, jag och min fru bor för närvarande i hyresrätt. Vi kommer inom kort att få cirka 1,5 miljon i arv. Nu undrar vi om det mest ekonomiskt fördelaktiga, med tanke på framtiden, är att investera pengarna i fonder och bo kvar i hyresrätten eller att köpa en bostadsrätt (och då låna max 500.000 ytterligare)?
Vi vill ha ekonomiskt trygghet som gör att vi kan känna oss friare i förhållande till jobb och även göra smarta val vad gäller pensionen redan nu, vi är i 30-års åldern.
Finns det någon som kan ge råd?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svårt att ge råd på det här sättet, de tumregler som jag brukar rekommendera kring boende är:

  • Se boende som konsumtion och inte en investering.
  • Målet med värdet på boendet är att det över lång tid ska hålla samma utveckling som inflationen.
  • Om man väljer att köpa ett boende, se det på minst en 10 års horisont. På kortare horisonter är det nästan bättre att hyra.
  • Amortera på boendet enligt amorteringsreglerna, ner till 50 procent av värdet, därefter kan man hellre investera än att amortera, särskilt vid dagens ränteläge.

Lycka till med ert beslut! :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-04 klockan 15:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.