Investera i bostadsrätt
Sök:

Investera i bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

Den här artikeln publicerades 2017-10-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investera i bostadsrätt

Hej.

Jag och min sambo har planer på att investera en bostadsrätt för ca 500000. Vi bor i en villa med ett lån på 1150000.

Villans uppskattade värde är ca 3000000. Kan vi bygga på vårat befintliga lån?

Vi kommer därefter att sälja lägenheten för en mindre summa till  min mamma, som blivande pensionär inte vill ha stora skulder. Hon kommer att betala hyra och räntan på den del av lånet. När hon sedan blir för gammal för att bo själv så köper vi tillbaka den.

Först får vi ju förklara läget för bostadsrättsföreningen.

Men om vi håller oss till det ekonomiska och juridiska biten. Kan man göra på detta vis?

Tacksam för svar. Hälsningar Andreas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan köpa lägenheten till din mamma och hon står som ägare till 100%. Bostadsrättsföreningen ska inte lägga sig i hur ni har betalat lägenheten. Föreningen har att ta ställning till om de tror att din mamma kan betala månadsavgiften med hänvisning till hennes inkomst. Om föreningen gör bedömningen att hon inte kan det så kan du säga att du betalar delar av månadsavgiften. Dock är din mamma fortfarande betalningsansvarig.

Föreningen har INGENTING med era lån att göra. De ska inte fråga hur mycket ni betalar i ränta/amortering.

Det ska mycket till innan en brf kan neka ett medlemsskap. Om de gör det kan du ta det vidare till hyresnämnden och det vill oftast inte en brf om de inte har tillräckligt på fötterna och är säkra på att vinna.

Om ni ökar villalånet med 500\’ och betalar lägenheten med det (om den inte kostar mer vill säga) så behövs ju inte några pant heller.

Föreningen ska pröva medlemsskap, inget annat.

Som sagt, din mamma ska bo i lägenheten och hon kommer vara skriven i den. Om du står som ägare till 100% blir det formellt en andrahandsuthyrning och det kan föreningen neka. Om din mamma äger den så kan jag inte se att det är ett problem.

Jag sitter själv som vice i en förening där vi har en boende vars son köpt lägenheten kontant, men han bor inte där, utan det gör hans mamma. Dock så är inte hon skriven på lägenheten (men folkbokförd på adressen), men vi har inte brytt oss om att skriva formalia på det eftersom vi vet hur det ligger till.

Det en brf vill undvika är att du köper en lägenhet och hyr ut i andra hand på spekulation.

Eftersom det är din mamma så står ju du i arvordning på lägenheten. Däremot skulle jag starkt rekommendera enklare juridisk rådgivning i arvsfrågan, speciellt om du har syskon. Jag skulle dessutom dokumentera ALLT så det inte råder tveksamheter om avsikten och vem som äger vad.

Om ni ska utöka lånet, du och din sambo, så kanske det finns en möjlighet att hon har rätt att göra anspråk på hälften av de 500\’ ni investerar eftersom hon med största sannolikhet är medlåntagare på utökningen av villalånet. Detta skulle säkert också kunna regleras via avtal.

SÄg att lägenheten kostar 1 miljon, ni investerar 500\’ och din mamma lånar 500\’ så skulle din sambo i teorin kunna göra anspråk på 25% av lägenheten – tror jag. Jag vet alltså inte, men det är viktigt att kolla upp tycker jag.

Sen, om du och din sambo gifter er så måste det stå klart hur lägenheten ska hanteras.

Jag hoppas du blev klokare.

Hör gärna av dig om det är något mer.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för snabbt och tydligt svar Fredrik. Jag blev mycket klokare
  /Andreas

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas kero

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-09 klockan 11:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.