Investera i dessa tider?
Sök:

Investera i dessa tider?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bepperino

ställde för sedan frågan: Investera i dessa tider?

Hej!

Är det värt att investera nu när börsen är relativt svajig. Läser om att man verkligen inte vill gå back. Att gå back 50% från 100k till 50k kräver ju 100% uppgång för att ens bli +/- 0. Så frågan är; är det ens värt att investera nu, eller bör man bara hålla kvar på sina pengar och låta inflationen käka upp lite istället för att riskera att backa mycket mer?

Tack på förhand

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej! Huruvida du ska investera på börsen är ett beslut som inte bör påverkas av hur börsen har gått eller hur den svänger. Istället bör frågor som sparhorisont, risktolerans och övriga ekonomiska förutsättningar avgöra. Mycket pengar har förlorats på att stå utanför börsen i väntan på bättre lägen!

Resonemanget med procenten köper jag inte; det är bara ett matematisk faktum som inte har något specifikt med börsen att göra. Man kan lika gärna  säga att en aktie som fallit från med 50 kr från 100 kr ”bara” behöver öka med 50 kr :).

Det som är relevant är att börsen gett 7 % real avkastning över längre tidsperioder, med alla svåra nedgångar inäknade!

Hållet du inte med? :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra svar! Håller med dig :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Bepperino

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En sak du kommer märka är att det alltid är svajigt på börsen. Är det inte det ena så är det det andra.

Din tidshorisont avgör hur mycket aktier du bör ha. Ca 10% per år du kan låta pengarna vara.

3 år? 30/70 portföljen

5 år? 50/50 portföljen

7 år? 70/30 portföljen

osv

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-23 klockan 11:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.