Investera i enfamiljshus för att hyra ut
Sök:

Investera i enfamiljshus för att hyra ut

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Boqvist

ställde för sedan frågan: Investera i enfamiljshus för att hyra ut

Hej!

Jag har tidigare läst här om att investera i hyresfastighet, även budat på ett men det kommer ju inte nya till försäljning varje dag. Jag bor i ett litet samhälle med skola och bra kommunikationer till mellanstor stad och med få lediga boenden. Är det någon som har tankar eller erfarenhet att köpa enfamiljshus för uthyrning istället? Det är ju inte alls samma drag kring det och det kanske finns anledningar till det. Det finns ju ändå en del som gör så och bristen på bostäder och att det finns en önskan för många att bo i villa men som kanske har svårt med att köpa kanske det kan vara ett bra alternativ. Husen jag är intresserade av är byggda 40-60-tal med stora tomter, ganska gott skick utvändigt, lite äldre kök, vissa med ny värmepump och nya fönster. Kan tänka mig pris 300 000-600 000 kr för boyta mellan 70-100 kvm. En tvåa ligger på ca 3500kr här så borde väl kunna ta 4500-6000kr. Är ju mindre hyresintäkter per takyta än hyresfastighet med flera lägenheter men alla erfarenheter av detta eller kloka tankar är välkomna!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ska förtydliga mig lite med frågorna kring att hyra ut bostäder, jag tänker mig att äga det som privatperson. Detta är tankar jag nyligen kommit in på så inte hunnit sätta mig in ännu så alla tankar är hjärtligt välkomna.

Jag har läst på Skatteverket att man får göra schablonavdrag på 40 000 kr plus 20%. Sen om man gör investeringar i fastigheten får jag väl inte göra några avdrag eftersom jag äger det som privatperson förutom ROT-avdrag på arbetskostnad. Säg att jag köper en fastighet som jag hyr ut för 70 000 kr/år, tänker jag rätt att 40 000+0,2*30 000=46 000 kr får jag behålla skattefritt, resten, alltså 24 000 kr får jag betala 30 % skatt. Är detta något som räknas frånskilt privat lön så det inte kommer höjas till höginkomstskatt om man passerar den gränsen?

ROT-avdraget är på 50 000 kr per person men äger två person flera fastigheter är det totalt 100 000 kr, oavsett antals fastigheter? Alltså 30% av arbetskostnaden. Det borde innebära att man kan göra avdrag på arbetskostnad på 333 333 kr per år då, därefter inget mer. Tänker jag rätt där?

Tips att tänka på vad det gäller frågor som kontrakt, försäkring, el, vatten o sophämtning?

Tankar kring om det är värt att investera i? Kan tillägga att jag är varken rörmokare, elektriker eller snickare men enklare underhåll o renovering gör jag själv. Finns ju risker som oförutsedda utgifter, värdeminskning och sen är det ju del arbete så klart. Är det bättre att lägga ner dessa tankar och istället låta pengarna till handpenningen arbeta i fonder eller känns det intressant? Är det en bra investering borde ju fler göra detta tänker mitt försiktiga jag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej

  Jag har för länge sedan hyrt ut en fastighet som jag fick i gåva. tyvärr va det mycket strul med hyresgästerna o blev stora problem att få in hyran trots goda referenser. Även problem då hyresgäster inte tog hand om trädgård mm så på det stora hela förlorade vi på detta men detta va ju länge sedan. I dag hyr jag ut en del i min mammas o mitt hus o det går mycket smidigare men då bor min mamma också i huset och har koll men trots det blir det en del vaktmästarjobb för mej.

  Om jag kommer i håg rätt får man bara göra rot på hus man bor i eller i sina föräldrars hus, så värt att kolla upp!

  Lycka till/ ina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina
 2. Vit pil

  Okej, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Boqvist

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rot avdrag kan du bara göra på den adress du är skriven på.

Schablonavdraget är bara tillfälligt i en övergångsperiod om du hyr ut det tillfälligt och sen ska bo där själv tex.

Investeringar du gör på fastigheten får du kvitta mot vinst (hyran) vinsten är inte skattefri.Äger du det privat i enskild firma blir vinsten din lön så du kan komma upp i högre skatteklass.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, tack för ditt svar! Det kanske inte är någon vidare lönsamhet i en sådan affär trots allt, känslan är att det är bättre att låta bli.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Boqvist

Kommentera

svarade på frågan för sedan

detta är min plan också. man får inkomst månadsvis plus har kvar investeringen som jag kommer sälja då/om behöver pengar vid pension. jag har hyrt ut rum/ lght under många år o gått bra. man får gå på magkänsla när gäller hyresgäster o skriva bra kontrakt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-05 klockan 09:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.