Investera i högutdelande aktier eller fonder med låg avgift?
Sök:

Investera i högutdelande aktier eller fonder med låg avgift?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

Den här artikeln publicerades 2017-05-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investera i högutdelande aktier eller fonder med låg avgift?

Hej Jan,

Tack för en otroligt inspirerande blogg. Svårt att slita mig vissa dagar på jobbet när man dagdrömmer =)

Mitt mål med att sluta jobba eller iaf inte behöva jobba om jag inte vill ser ut att vara nära enligt din blogg. Jag gillar mitt jobb och kommer inte att sluta helt eftersom jag inte fyllt 30 år än. Frågan är bara om man vågar förlita sig på börsen de närmsta 10 åren.

Jag har 5 miljoner att investera och är lite kluven hur jag ska göra. Jag vill använda alla pengarna (engångsinsättning) förutom ca 150.000kr i hushållsbuffert för akuta situationer som jag sätter på SBAB med 0,65% i ränta.

Alternativ 1: En långsiktig aktieportfölj med fokus på högutdelare kombinerat med ca 10% preferensaktier och 10% indexfonder. Tanken är att hitta rätt köpläge inom några år och invänta en börsnedgång, det känns som det gått lite för bra de sista 5 åren…

Alternativ 2: Kopiera din senaste uppdatering av ”nybörjarportföljen” rakt av från dag 1?

 

Jag undrar vad din synpunkt är kring detta med utdelning i min långsiktiga investering.. Att följa ”nybörjarportföljen” ger väl mindre i utdelning i snitt än vad de högutdelande bolagen på Stockholmsbörsen gör? Indexfonder fokuserar, som jag förstår det, inte på att hitta högutdelarna och då tänker jag att man kanske förlorar avkastning över tid på detta. T.ex. om jag investerar 5 miljoner i bra utdelningsaktier behöver jag inte bry mig så mycket om vad aktiekursen är från ett år till ett annat, utdelningen (jag räknar ca 4%/år) täcker mina årliga utgifter ändå – jag behöver ju inte pengarna inom 10 – 15år. Jag tänker att den dag jag ska sälja av mina aktier får bero på vad kursen är om 10 – 15år, åter igen pengarna behövs ej i mitt vardagliga liv. Vad är din kommentar?

Hoppas du förstår mitt resonemang!

Med vänlig hälsning, Erik

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik,
Det absolut viktigaste är att du, eftersom att du har ett stort kapital, förstår vad du gör.

Att köpa högutdelande aktier enkom är inte en superbra idé, t ex. preferensaktier  ges ut till stor del av fastighetsbolag, vilket har en betydligt högre risk än räntebärande papper. 4% avkastning ska inte vara några större problem att hålla årligen, men jag skulle tipsa lite om att kika på några frågor/diskussionsämnen som Mathias Olsson har skrivit angående överavkastning (t ex. https://rikatillsammans.se/fragor/pengamaskinen-avkastningsfasen-vilken-ar-basta-strategin-for-att-ta-ut-avkastningen/).

Viktigt att inse att om du kör alternativ 1 så kommer det att uppkomma väldigt, väldigt stora svängningar. Det du absolut inte får göra är att sälja när det börjar gå ner (du riskerar då att du tajmar allt helt fel och får aldrig igen dina pengar). Utan då är det ett val att ”aldrig sälja”, speciellt inte när det går ner.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erik,

Jag skulle säga att ta ett samtal med en professionell rådgivare för att få reda på lite olika förslag. Jag skulle rekommendera Henrik Tell som brukar svara på frågor här på bloggen. Det bästa med honom är att han är oberoende. Du hittar hans företagshemsida här.

Om jag skulle varit i din situation då skulle jag kvartalssparat kanske 100 – 200 000 kr i RikaTillsammans-portföljen. Just nu tror jag nämligen inte att det är fel att sitta på kapital om man har lite tålamod. Warren Buffett sitter ju på 95 miljarder kronor och väntar på rätt bolag och rätt läge på marknaden.

Lycka till med ditt sparande!

Hälsningar,
Jan

PS. Jag tar mig friheten att faktiskt puffa för Better Globe, som jag skulle rekommendera dig att månadsspara i. Mest för den goda sakens skull, men också för att avkastningen är helt okej i förhållande till risken. DS.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erik och övriga. Lite nyfiken på vad du kom fram till (om du vill dela med dig av detta). Sitter i en liknande men något mindre situation med drygt 2 miljoner att placera. Har satt 20% i indexfonder, 20% i guld o silver, 20% i räntor  10% i svenska bostadsfonden. 5% i P2P lån via Lendify, 5% på högräntekonton. Sen fastnade jag. Tänkte ursprungligen ha ytterligare 20% i aktiefonder men den affären känns lite motig nu och pengarna står och stampar på mitt Avanzakonto. Reflexioner?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-09 klockan 22:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.