Investera i lägenhet kontra aktier/fonder
Sök:

Investera i lägenhet kontra aktier/fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Cathrine

ställde för sedan frågan: Investera i lägenhet kontra aktier/fonder

Hej! Har tecknat mig för att kontakt köpa en lägenhet i Stockholm med fri uthyrning i kontraktet. Förhandsavtalet ska snart skrivas på. Själva slutbetalningen är ganska långt bort 2021.

Nu har jag dock blivit lite tveksam till om jag tänker rätt. Nu vågar jag inte investera pengarna innan slutbetalning ifall börsen går ner och pengarna minskat i värde och inte finns kvar för slutbetalningen 2021.Jag vill samtidigt inte ha pengarna på ett vanligt sparkonto så pass lång tid.

Min fråga är: är det bättre att strunta i att köpa lägenheten för uthyrning och istället investera pengarna i aktier/fonder på längre sikt? Mycket tacksam för svar på hur ni tänker och skulle ha gjort.

MVH Osäker och fundersam

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker det är helt riktigt att inte investera pengarna som du tänkt köpa lägenheten för på börsen, det är för stor risk.

Sedan vet jag inte hur stor avkastning du kan räkna med från lägenheten. Att hyra ut är inte alltid helt problemfritt, man får väl egentligen inte ta ut någon särskilt hög hyra heller; om hyresgästen anmäler det kan man bli skyldig att betala tillbaka i efterhand.

Så att investera i börsen är på så sätt ett lugnare alternativ: Du behöver inte bekymra dig om hyresgäster som inte betalar hyran, förstör saker eller kräver att få pengar tillbaka. Du behöver inte bekymra dig om att bostadsrättsföreningen sköts på ett bra sätt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan ”fläska på” rätt bra när du hyr ut en bostadsrätt i andra hand, detta till skillnad från en hyreslägenhet. Alliansregeringen ändrade detta år 2013. Rätt eller fel kan diskuteras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Fast ”Fläskar” du på så kan, som sagt ovan, hyresgästen kräva tillbaka det som är ockerhyra.
  Såg någon statistik på detta att typ 95% av alla som skickar in om ockerhyror får det godkänt och får tillbaka sina pengar, att investera i en lägenhet för att hyra ut för ockerhyror känns inte så stabilt.
  Investera hellre i en fastighet där du kan ta ut hyror och tjäna pengar på riktigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Cathrine: Svår fråga att besvara. För några år sedan hade svaret vara givet (börsen). Då hade jag sagt kör på aktier men eftersom kronan är så pass försvagad köper man in sig väldigt dyrt på börsen idag. Vi har både en lång högkonjunktur och en extrem depreciering av valuta. Vad räknar du med för direktavkastning på lägenhetsuthyrningen? I Sverige är det svårt att tjäna några pengar på uthyrning p.g.a. priser, skatter och regler.

Vi köpte en lägenhet vid medelhavet för några år sedan när kronan var starkare eftersom vi trodde mer på det än på börsen då. Betalade cirka 800 tusen kronor (95000 EUR då) och idag genererar den ca. 8000 EUR efter skatt om året.

Idag är den värderad till 160 000 EUR (1 730 000 kr) så vinsten med uthyrningsintäkterna har varit 1 350 000 kr på ungefär 6 år.

Idag vet jag faktiskt inte hur jag hade gjort. Allt känns ju dyrt i kronor men det kan ju bli dyrare (kronan kan bli svagare).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du köper lägenheten endast för att hyra ut kan du ju räkna på förväntad avkastning och se om det är någon idé över huvud taget. Bet du vilken hyra du skulle kunna ta? Men är lägenheten endast för uthyrning och du tänker äga länge så skulle jag nog funderat om det inte hade varit bättre att sätta pengarna på börsen istället. Beror kanske också lite på hur resten av ekonomin Ser ut. Har du redan mycket pengar i en egen bostad men inte så mycket på börsen skulle jag nog lutat mer åt att investera mer på börsen istället för ännu mer i bostadsmarknaden.

Däremot är det ju helt rätt tänkt att ska du betala en stor summa 2021 så kan du ju inte ta några risker med de pengarna. Dvs de måste nästan sitta på bankkonto under denna tid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-04 klockan 08:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.