Investera i P2P-lån
Sök:

Investera i P2P-lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dennis eriksson

ställde för sedan frågan: Investera i P2P-lån

Hej. har ett par frågor inom ett och samma ämne. Att Investera i P2P-lån som ett alternativ/komplement till passiva indexfonder eller fondrobot.

 

Kan egentligen väldigt lite om att investera i P2P-lån som Lendyfi eller Savelend så hade varit kul med ett avsnitt kring detta. Jag vet om att ni hade med Savelend i intervju på patreon. Men då blir det mer ett ”reklamavsnitt” kring just dom. men känner inte att jag fått en helt klar bild om alla för och nackdelar kring att investera i P2P-lån.

 

som jag ser det nu så rent avkastningsmässigt så borde dom kunna mäta sig med en 90-10 eller 100-0 portfölj i indexfond/fondrobot. set på en 10+ års horisont.

Jag kan ha lite otur när jag tänker nu och någon som faktiskt kan excel borde göra uträkningen. men i runda siffror så.

fondrobot/indexfond förväntad avkastning ca 7%-fondavgift-minus ISKskatt=ca 6% ”ut i handen”

P2P lån historiskt avkastning ca 9%-30%skatt=6% ”ut i handen”

 

Just nu tror jag att jag ser det som:

Fondrobot är enkelt men avkastningen kan variera kraftigt från år till år. går inte att ta hävstång på den.

Indexfond är kanske något mera komplicerat( komplicerat är nog inte rätt ord men jag upplever att jag har bättre koll i fondrobot, typ). Men den går att ta hävstång på. även om det inte är ett verktyg jag själv använder just nu ska vi inte utelämna det.

P2P lån. du kan inte få ut pengarna när du vill men avkastningen är mer stabil. ingen hävstång här heller.

 

så frågan är nog: kan finns det fler för och nackdelar som jag inte ser. bör jag lägga över en del av mitt sparande i P2P-lån. och vill man fortsätta ner i det kaninhålet kan det vara värt att göra om en 60/40 portfölj till en 60/20/20 portfölj.

Tror jag stannar där just nu. ville nog mest bolla mina tankar. höra om Jan eller någon annan kunnig i forumet har några tankar kring mina tankar.

 

tack på förhand/ Dennis

 

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Dennis,

Jag investerar själv via P2P lån hos Savelend, har valt dom eftersom man även lånar ut till företag och köper inkassoportföljer mm, så inte endast P2P-lån.
Jag ser det som ett komplement, ett kassaflöde. Men visst, det går inte att ta ut när du vill men om man ändå inte ska ha ut pengarna på 10 år så ser jag det lite som en alternativ investering som kanske max ska vara 10% av portföljen.

Angående hävstång så kan du egentligen få hävstång i alla typer av investeringar, du lånar pengar från en bank och investerar, vips så har du hävstång.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Låt oss börja med p2p. Hade man varit ”garanterad” 9 procents avkastning hade jag satsat varenda sparad krona. Riktigt så enkelt är det inte.

Detta är ju inte lån till fastigheter med 50 % belåningsgrad direkt. Det är istället lån till personer och företag  som bankerna tackat nej till. Är någon så desperat att man i nuläget betalar 10 procent i ränta är risken givetvis hög att personen i fråga inte kan betala tillbaka lånet. Går du in i p2p så till att du sprider risken på flera låntagare.

Extremt förenklat. Historiskt sett fram till in på 2000-talet gav placeringar i räntor cirka 4 procents avkastning och placeringar i aktier det dubbla. Nu ger riskfri räntor i princip 0. Hur kommer detta att påverka aktiemarknaden långsiktigt? Ingen vet. Ett scenario kan bli att avkastningen på aktier sjunker. Jag säger inte att det blir så. En viss försiktighet är ändå på sin plats när man prognostiserar sin framtida avkastning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sedan finns det ju också risken att något inte är som det ska. Det har ju hänt några gånger i historien så att säga. Googla gärna ”trustbuddy”.

Vad som kan hända är alltså att det räcker att ett enda bolag går i konkurs, och det visade sig att det inte var så mycket ordning och reda som man hoppats på / karismatiska säljande VD-personer i kostym sagt. Och vipps så var alla pengar borta. Lägg alltså inte mer pengar i vare sig Lendify eller Savelend än vad du skulle investerat i en enskild högriskaktie.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har personlig erfarenhet av P2P sedan flera år tillbaka, har använt Toborrow, Lendify, Tessing, Brocc och Kameo. Det är ett antal saker du bör tänka på:

  1. Skatten är extremt ofördelaktig. Du kan int eha ISK så får betala 30% vinstskatt. Du får inte heller göra avdrag för kapitalförluster när du lånar ut privat via till exempel Toborrow. Tror dock att detta inte slår dig på Lendify då du här får en grupp lån och Lendify drar bort förluster kontra vinster innan de rapporterar till skatteverket. Osäker på Tessin då jag inte haft något projekt som gått på stöpet där.
  2. I många av dessa så låser du pengarna i flera år, jag försöker gå ur P2P helt och hållet men på till exempel Tessin och Toborrow är det bara att vänta ut, Brocc går att sälja med förlust osv.

Av de jag testat ovan så anser jag att Toborrow inte är värd pengarna, stor risk för kapitalförlust och de kan inte kvittas mot vinst. Brocc anser jag också är crap då de har en väldigt hög andel lån som går till kronofogden.

Tessin, Kameo och Lendify har jag enbart positiva erfarenheter av. Lendify går att gå ur med hjälp av andrahandsmarknaden där jag i alla fall inte hade några problem att sälja av allt till 100%. Tessin har jag investerat i ca 10 projekt, 9/10 är slutförda och återbetalade, vissa med straffränta på uppåt 15% mot slutet. Det sista projektet kommer troligen också återbetalas snart. Kameo har fördelen att hör får man utbetalningar månadsvis och behöver inte putsa in 30-50k för ett enskilt projekt heller.

Jag har dock valt att gå ur alla former av P2P då jag inte ser fördelen jämfört med börsen, guld och korta räntor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tycker också det hade varit intressant med ett avsnitt om detta.

Har själv satt in lite pengar på Savelend.

Vad man kan läsa verkar de flesta investerare vara nöjda. Men så länge företaget går som det ska så är det väl ingen som klagar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-30 klockan 12:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.