Investera i reala tillgångar?
Sök:

Investera i reala tillgångar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Investera i reala tillgångar?

Jag har en hel del pengar investerade i aktier och räntor, har en Global barnportfölj och Rika Tillsammansportfölj.

Är det en god idé att nu komplettera med att köpa reala tillgångar i form av fastigheter och/eller skog? Finns några prisvärda fonder för detta? Eller är det bättre att istället investera mer i Rika Tillsammansportföljen? Eller något annat med låg korrelation med aktiemarknaden?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

En väldigt bred fråga som har många svar och finns också många åsikter, men absolut kan det vara intressant att köpa andra tillgångar för att diversifiera sitt kapital. Det är absolut krångligare att investera i reala tillgångar då det ofta kräver större kapital.

RikaTillsammans-portföljen är ett väldigt bra exempel på att diversifiera sina tillgångar men då fortfarande till den finansiella marknaden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Några personliga synpunkter.

Är du en duktig fastighetsförvaltare eller skogsägare finns alltid chansen till en bra affär. Är du amatör så är det solklara rådet Låt bli! Ingen fastighet vare sig hyres- eller skogsfastighet sköter sig själv.

Företag som äger skog har dessutom en rörelesdrivande verksamhet.  Den påverkas i hög grad av konjunkturen. Jag vill påstå att historiskt sett har voaliteten varit högre för sågverk och massafabriker än för börsen i övrigt.

Kommersiella fastigheter, där vi har en fri hyressättning påverkas även de om konjunkturen blir sämre. Går räntan upp, vilket den lär göra förr eller senare kommer lönsamheten dessutom att påverkas för alla typer av fastigheter, både hyres- kontors -och affärsfastigheter.

Börsen är omöjlig att förutse, så skogs och fastighetsbolag kommer kanske att klara sig bra. Men det är inte alla säkert att de kommer att avkasta bättre än index. Av nostalgiska skäl har jag en post SCA. Företaget är en av Sveriges största skogsägare.Jag har dock inga illusioner att aktien kan stå emot en börsnedgång i någon större utsträckning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  PS. Jag kanske låter väl negativ. Att ha både fastigheter och skog är i sig självt bra, även om dessa brancher också tar stryk vid en nedgång.

  Vill du ha en överexponering mot dessa så köp Lundbergs. Själv äger detta bolag indirekt via Spiltans Investmentbolagsfond.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-04 klockan 10:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.