Investera i skog • Fråga på RikaTillsammans

Investera i skog

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

Björn ställde följande fråga för 4 månader sedan:

Finns det någon möjlighet att investera i skog via fonder? Om så är fallet kan man använda det för att få mindre risk i sin portfölj?

Det finns 2 svar till denna fråga

Eric svarade på frågan för 4 månader sedan

Hej Björn,

Bra fråga tycker jag. Särskilt för att du funderar på det nu. De flesta börjar tänka i de banorna när börsen väl har kraschat. Som efter 2008.

Jag har forskat lite i detta och förstår att de skogsfonder som dök upp runt 2009-2010 verkar vara borta nu eller har tagits upp av någon råvarufond.

Man skulle kunna tänka sig att investera i aktier i skogsbolag, men då blir man en ‘ägare’ i bolaget och alltså även i  papperstillverkningen av bolaget så är det inte en ren investering i skog. Det finns två stora svenska skogsbolag som kan vara intressanta: SCA och Holmen. SCA har i år delats upp i ett hygienbolag och ett skogsbolag. Därav det som ser ut som ett stort ‘ras’ i aktien i juni i år vilket beror på distribuering till aktieägarna vid den uppdelningen.

Det finns också ett antal ‘skogs’ ETF-er i övriga världen men personligen tycker jag inte om dem med tanke på skövling av skogar.

Fundera på att utforska Jans del i bloggen om ”Better Globe” där man kan investera hållbart i trädplantering i Afrika. Jag tycker att det är ett fantastiskt alternativ.

Mvh Eric

 

 

Kommentera

Lukas svarade på frågan för 4 månader sedan

Hej!

Som Eric skriver finns det lite olika sätt att investera i skog, aktier i skogsbolag är det enklaste.

Men oavsett man äger en plätt skog själv eller aktier i ett skogsbolag så är man i händerna på marknaden. Är det goda tider är efterfrågan på virke stor, är det dåliga tider så är den liten. Så jag är osäker på om skog är ett sätt att slippa undan nedgångar. Äger man skogen själv så ser man i och för sig inte värdet dag för dag, men om man vill sälja den är det ändå Mr Market som bestämmer priset.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)