Investera i Tyskland?
Sök:

Investera i Tyskland?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard

ställde för sedan frågan: Investera i Tyskland?

Hejsan,

Har en fråga för detta eminenta forum.

Jag bor med min familj sedan 2 år sen i Tyskland pga jobb. I slutet av detta året kommer vi antagligen återvända hem till Sverige (beroende på man hittar ett passande jobb).

Varje månad tas 450 euro från min lön till ett tyskt pensionssparande (obligatoriskt). Lika mycket betalas in av min arbetsgivare. Men grejen är att om man jobbat mindre än sex år, så har man möjlighet att plocka ut den delen som är tagen av min lön, i kontanter. I mitt fall innebär det i runda slängar 15 000 euro (minus skatt).

Min fråga är hur man ska tänka med dessa pengar? Göra en överföring till min svenska bank (och övertyga dem om att det är lagliga pengar..) och sen vidare in till min Nybörjarportfölj? Det finns ju en valutarisk här.

Eller finns det någon nytta att behålla pengarna i euro? Ska man försöka klura ut hur man får till en tysk nybörjarportfölj? Vad skulle man vinna på att investera från den tyska marknaden? Jag vill att pengarna ska investeras långsiktigt, i runda slängar 20 år.

Ett annat alternativ är ju att låta tyska pensionsmyndigheten behålla pengarna (dubbla summan i så fall) och hoppas på god tysk förvaltning och sen få tysk pension i framtiden. Detta känns dock inte som ett alternativ då jag vill ha kontroll på mina egna pengar utan någon stats inblandning..

 

Mvh

Rickard

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Rickard,

du kommer nog inte behöva övertyga dem mycket om att det är lagliga pengar. Jag gjorde en överföring på 40.000 Euro från mitt tyska till mitt svenska konto för några månader sedan och angav att det var sparpengar och det var inga problem alls. Du behöver inte heller göra en ”grenzüberschreitende Zahlungsmeldung”, eftersom du för över pengar från ditt privatkonto i Tyskland till ditt privatkonto i Sverige.

Visst finns det en valutarisk, men just nu är kursen ju väldigt fördelaktig! Den ligger runt 9,8 vilket är ovanligt hög, den brukar väl ligga runt 9,4. Men man vet ju såklart inte hur länge kursen håller i sig…

Jag är tysk, men bor i Sverige och jag tvekade inte alls över att investera mina pengar i Sverige. Det är ju här jag avser att bo, så jag vill ha mina pengar investerade här också. Sedan är ju skatten på det svenska investeringssparkontot extremt fördelaktig! Finns det ens något motsvarande i Tyskland? Jag kan nästan inte tänka mig att det finns något bättre än ISK någonstans i världen! ;-) Så det, om något, är ju ett viktigt argument för att ha pengarna i Sverige.

Jag vill också påpeka att det är otroligt ofördelaktigt att som boende i Sverige vara skattskyldig i Tyskland! Jag vet inte hur det skulle bli för dig, men jag äger en lägenhet i Tyskland och är skattskyldig pga. hyresintäkterna. Jag betalar typ dubbelt så mycket i skatt som om jag hade bott i Tyskland, eftersom jag är begränsat skattskyldig i Tyskland. Detta innebär att jag inte kan dra av ”Grundfreibetrag” samt att detta belopp (över 8000 Euro) även ADDERAS TILL mina inkomster, som jag betalar skatt på. Helt sjukt faktiskt! Så kolla upp hur det skulle bli för dig!

Mvh,
Verena

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skrev fel – mycket mer än dubbelt så mycket i skatt är det faktiskt…!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Verena
 2. Vit pil

  För cirka fem år sedan var kursen nere i 8.25. Ingen kan förutsäga valutakurser. Normalt sett skall dock eurokursen gå ner när Sverige börjar höja räntan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-25 klockan 14:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.