Investera i utländsk marknad, svag krona
Sök:

Investera i utländsk marknad, svag krona

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Investera i utländsk marknad, svag krona

Hej,

Jag och min man har tänkt investera ca 300 000 var i fonder, vilket utgör en relativt stor del av vårt totala kapital på börsen. Vi har tagit inspiration av er globala barnportfölj, men undrar hur ni ser riksken med fonder på utländska marknader nu när svenska kronan är så låg? Bör man verkligen investera globalt då?

 

Mvh Malin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ska du vänta tills alla stjärnor står rätt kommer du aldrig våga investera. Det är ju bara spekulation att vänta på bättre tidpunkt, och som troligtvis kommer kosta er mycket i avkastning på tiden ni står utanför marknaden. Finns mycket skrivet om detta på bloggen, inte minst i frågor & svar delen.

Kort svar är. Ja, valutan är inget att vänta på för att investera. Men för att det skall kännas bättre så kan man ju sprida ut inköpen, över säg 2 år, så att ni köper för 12 500:- i månaden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns ingen naturlag som säger att en valuta som gått ner i värde kommer att öka i värde igen. Det är möjligt att svenska kronan sakta och säkert kommer att försvagas mot t.ex. dollarn de närmast 100 åren, på samma sätt som skett de senaste 100 åren (1918 kostade en dollar drygt 3 kronor).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Att jämföra dagens dollarkurs med kursen för 100 år sedan är väl att ta i. På den tiden var Sverige ett utland.

  Jämför gärna de senaste 30 åren i stället. Det känns mera relevant. Fluktuationerna är stora men brukar jämna ut sig på sikt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  I Sverige är devalvering/depreciering av valutan ett väl fungerande instrument för att få ekonomin på fötter. Det har fungerat hittills och Riksbanken är väl medveten om detta. Ser absolut ingen anledning till varför man skulle kringgå denna beprövade metod som fungerar så ypperligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-08 klockan 11:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.