Investera in sin hemmamarknad?
Sök:

Investera in sin hemmamarknad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Investera in sin hemmamarknad?

Hej,

I flera av portföljförslagen så finns det en andel Sverigefonder och nånstans står det ”Jag tycker alltid man bör investera i sin hemmamarknad”. Detta resonemang utvecklas inte nånstans vad jag kan se. Ur riskhänseende vore det väl bättre att INTE investera i sin hemmamarknad? Som svensk är man ju redan rätt exponerad mot svensk ekonomi på många andra sätt. Med samma logik skulle ju t ex en italienare uppmanas att köpa italienska fonder. Varför?

Mvh,

Magnus

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lön, pension, sjukbidrag, barnbidrag mm betalas ut i SEK och inte i dollar eller euro. För att inte löpa någon valutarisk bör allt kortfristigt sparande ske i svenska kronor. Pengar som användas inom fem år, skulle jag aldrig drömma om att ha i något annat än SEK.

Din jämförelse med Italien är därför missvisande. Italien har euro som valuta. En italienare kan därför spara i Tyskland, Beligen Holland mfl länder utan att löpa någon valutarisk.

Valutakurserna går upp och ner under årens lopp och har en förmåga att i slutändan gå jämt upp. Att ha merparten av sitt sparande i en globalfond känns därför inte fel.

Är du spekulativt lagd och tror att vår valutakurs kommer att försvagas så kan du givetvis ha hela ditt sparande utomlands. Personligen tycker jag att sparande i aktier är nog riskfyllt ändå, så jag avstår från detta.

Som sagt, det är helt OK att enbart satsa på sparande i utländska papper, men du måste förstå riskerna. Googla på nätet och titta på  historiska valutakurser för dollar och euro, så får du se hur stora  svängningarna är. Du kommer att bli förvånad.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-24 klockan 12:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.