Investera klumpsumma i hinkmodellen
Sök:

Investera klumpsumma i hinkmodellen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nathalie

ställde för sedan frågan: Investera klumpsumma i hinkmodellen

Hej!

Jag är 28 år, student, och har 185 000 kr. som min mormor sparat ihop åt mig. Jag är nu taggad på att investera dem, och ny i sparvärlden. Vore därför tacksam för lite hjälp :)

Enligt Hinkmodellen räknade jag ut att jag ska lägga 37 000 i Bufferthinken – 124 668 (1 års utgifter) – 87 000 (1 års CSN-inkomst)  = 37 668.

Vidare ska då resterande pengar läggas i Medelriskhinken, vilket blir 148 000. Och först när jag kommer upp i 374 000 där så skvätts pengar över i Passiva hinken. (uträkning på 3 års utgifter)

Hur rekommenderar ni mig att placera mina pengar? Kommer inte ha mycket inkomst närmsta åren då jag studerar, och vill att mina pengar ska börja jobba för mig så fort som möjligt. Rekommendationen är ju att åldern styr andel räntefonder, vilket skulle innebära 28% räntor för mig, vilket inte alls blir fallet om jag distribuerar pengarna enligt hinkmodellen.

 

Tack! :*

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Nathalie!

Som du själv verkar va inne på är att köra efter just Fyra Hinkar Strategin, i just avsnittet för den strategin så finner du hur du kan investera.

Bufferten = Sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Mellanrisken = 60/40 Nybörjarportföljen.

Passiva = 90/10 eller 100/0, en smaksak, placeras i Globala Barnportföljen.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle gått på hinkmodellen istället för tumregeln. Professor Paolo Sodini säger i detta avsnittet att tumregeln börjar bli vetrig efter 50 års ålder:

Min insikt: Jag är en vandrande 37-årig räntefond…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-03 klockan 22:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.