Investera med lånade pengar?
Sök:

Investera med lånade pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas Pernefalk

ställde för sedan frågan: Investera med lånade pengar?

Hej bästa ni!

Efter en lång tid då ekonomi varit det tråkigaste som finns har NI hjälpt mig att börja tänka lite klarare på detta. TACK

Jag har tusen frågor men börjar med en.:)

Jag har ett lån på 2 milj. och ett hus värt ca 4 milj. Då tänker jag som så att jag vill belåna huset till 3 milj. och sätta 1 milj. i fonder el. aktier. Går det göra så här?

Min uträkning blir: Ränta på lånet skulle vara ca:30 000/år =300 000 på 10 år. Och om jag sätter in denna miljon på ett ISK i 10 år med en ränta på råna och årlig avkastning på 6% är summan uppe i 1790 000 milj.

Så utan att göra ett skit tjänar man nästan 400 000 på 10 år. Vill ni förklara för mig varför folk inte gör så?

Tack på förhand. /Niklas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Många gör så. Finns säkert minst en miljon svenskar som har både bolån och fonder. Många har kanske inte tänkt på det men det är ju faktiskt bolånet som de har investerat. Man brukar kalla det för ”hävstång” när man investerar lånade pengar. Din investering svänger mer både uppåt och nedåt när du använder hävstång. Samtidigt tar du mer risker: huset kan tappa i värde, du kanske är sugen på att flytta precis när både huset och aktierna står lågt, räntan på lånet betalar du oavsett hur börsen går. Även statens PPM-fond AP7 Såfa använder hävstång, för närvarande 15% lånat, och den brukar anses vara en av de bästa fonderna som finns i Sverige.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Som jag tänkte då. Tack för svar. :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    niklas pernefalk

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 07:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.