Investera med lånade pengar?
Sök:

Investera med lånade pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av TheDog

ställde för sedan frågan: Investera med lånade pengar?

Hej

Jag är intresserad av en fördjupning av att låna pengar för att investera. Ett fall skulle kunna vara följande.

Jag är intresserad av en skogsfastighet för 1 MSEK där tillväxten har ett värde på c:a 35 000 SEK/år och då finns det två huvudteorier som som jag kan räkna på:

1) Jag köper fastigheten för mina sparade medel och räknar med ett stabilt värde och då är tillväxten 3,5% per år (ej ränta på ränta effekt) vilket är en ganska dålig avkastning. Då får jag se den som endast en riskspridning.

2) Jag belånar fullt (90%) till en ränta på 1,5% och det ger då en avkastning på 21 500 SEK/år (värdeökning-låneränta) på satsade 100 000 SEK eller 21,5%. Detta är ju en enormt bra avkastning och då har jag ju kvar 900 000 SEK att placera.

 

Observera att ovanstående är extremt förenklat, men mest bara för att visa på exempel.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Elin

  Det var precis denna typ av resonemang jag letade och är nu stärkt i min tidigare tro att nyttja mitt låneutrymme bättre än jag gör.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  TheDog
 2. Vit pil

  Bra svar. Låt mig bara framhålla min åsikt att en högbelånad aktiedepå är betydligt farligare än en högbelånad villa.
  Även om villan sjunker i värde kan banken (om du inte missköter huset flagrant) inte säga upp lånet eller kräva en högre amortering.

  Sjunker värdet i depån kommer banken däremot att tvångssälja din aktier med risk för stora förluster. Jag har sett stora förmögenheter försvinna genom belåning av både Ericson och Fermenta. Jag misstänker också att många i modern tid bränt sig på Fingerprint.

  Att ha ett amoteringsfritt villalån under 50 % av värdet och spara i fonder i stället är en indirekt form av belåning. Detta känns däremot ganska så vettigt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Ja, den risken gör att jag själv väljer att inte investera med lånade pengar då jag inte vore bekväm med det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Skog är ett väldigt komplext område. Det tar 60,70 år eller mer innan den är avverkningsbar. I ett skogsområde för en miljon kan du knappast avverka varje år. Du måste därför i många fall ha likviditet för åratal framåt. Banken lånar inte ut till den delen av skogen som är avverkningsbar när du köper en fastighet. Skattefrågorna är komplicerade. Etc. Etc.

Är du intresserad av att köpa skog är oftast LRF Konsult en god samtalspartner. I en blogg som denna känns specifika skogsfrågor vara utanför ramen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Frågan var inte specifikt skog utan hur man ska tänka och räkna runt att låna för att investera i något med avkastning. Det skulle kunna vara bankaktier med sannolik direktavkastning högre än låneräntan, men ändå med risk till kursras.

  Det jag menar är hur jag ska tänka runt att nyttja ett outnyttjat låneutrymme.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  TheDog
 2. Vit pil

  Nja, du förstod nog inte frågan (skogen var ett exempel).

  Frågan var om man ska maximera sitt låneutrymme och investera och i så fall hur man bör tänka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  TheDog
 3. Vit pil

  Ok. Då kan jag fortsätta med en annan synpunkt. Vad händer om läneräntan stiger till 5% samtidigt som avkastningen kanske sjunker till 3%?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-05 klockan 21:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.