Investera mer i XACT Högutdelande?
Sök:

Investera mer i XACT Högutdelande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Investera mer i XACT Högutdelande?

Placerade på skoj lite i  XACT Högutdelande i början förra året, ca 1 % av mitt totala investering i olika indexfonder.

Nu står jag inför frågan om jag ska investera mer för att få högre utdelning varje år. Eller låta denna lilla procent stå kvar i några år till för att se vad som händer.

Men frågan är om det är värt det, när denna fond gått 10 % sämre än en vanlig svensk indexfond. Enligt filosofin här bör man ju inte titta på enskilda år. Och det är ju två olika tankar med fonderna, dessutom följer ju XACT fonden något index.

Men ändå, vad är era funderingar kring denna fond?

Utdelningar och andra extrainkomster kan ju vara trevlig, då man ju slipper sälja av, men man får ju också skatta på dem. Och om ökningen av värdet på fonden är så dåligt, blir ju frågan om det är värt det.

Eller är hela frågan kanske mer om man ska leva på sina investeringar och slippa sälja av?

Det finns 8 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ska vara i början av detta år

Ska vara att fonden ju INTE följer något index

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låter denna fond ta hand om Norden i mitt sparande! Utdelningen går till mina andra fonder! Gör jag rätt eller fel? Det gör inget eftersom jag är nöjd! Köper ett gäng varje månad och sover gott på natten!
  Mackan

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Mackan
 2. Vit pil

  Hur tänker du kring att värdet växte hela 10 % mindre än en Sverige indexfond detta år? Att det bara är temporärt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 3. Vit pil

  Jämför du kursen endast så ser Xact Högutdelande mycket sämre ut då utdelningen inte räknas in.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 4. Vit pil

  Jo, förstår att värdet tenderar att sjunka efter utdelning och öka närmare utdelning. Men hur lägger man på utdelningen för att se vad värdet skulle ha blivit utan utdelning? För att jämföra mot index för Sverige. Om det kanske lönar sig mer att ha en indexfond och sälja andelar istället.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns inget ekonomiskt syfte med utdelningen från fonden. Der är bara marknadsföring. Det ser bra ut för de kunder som inte förstår hur utdelningar fungerar.

Investera i fonden om du tror på de företag som fonden äger. Jag har sett argumentet att man kan ha XACT Högutdelande TROTS att den ger utdelning, eftersom de företag fonden investerar i är stabila värdebolag. Se på utdelningen som en nackdel och överväg om investeringsfilosofin ändå passar dig.

Själv håller jag mig till Avanza Global. Där återinvesteras utdelningarna automatiskt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Emil

Tack för feedback

Syftet vara att testa att få utdelning som betalas ut, en liten inkomst varje år, till skillnad från de vanliga fonderna där den återinvesteras automatiskt. För att få ut lite inkomst, måste jag ju sälja av andelar. Har läst att det är bättre att ha fler andelar än färre. Men samtidigt, om värdestegringen är så mycket sämre för xact än för vanliga indexfonder för sverige, så känns det inte så lockande. Kanske bättre att ändå sälja av för att få ut en inkomst. Dessutom är de ju skattade och klara via schablonskatten på ISK, medan jag med xact får både betala skatt på utdelning.

Några för- och nackdelar på utdelning resp. sälja andelar, om man också tar med att värdestegringen, i alla fall just nu, verkar vara mycket sämre än för en vanlig indexfond med fokus på Sverige?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det här med utdelning som inkomst verkar ju vara ett hett debattämne nu för tiden. Finns det kanske fördelar med att köra både utdelningsaktier, oavsett från enskild ägda aktier eller via xact fond, om man ändå vill ha en liten inkomst, även om värdestegringen är högre på en vanlig fond där utdelningen återinvesteras? Eller kan det ändå vara bättre att sälja av andelar för inkomst och, i alla fall mot xact-fonden, få en högre värdestegring i snitt på aktieindexfonden för Sverige?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin P.
 2. Vit pil

  Antalet andelar spelar ingen roll. Säg att du har två fonder som investerar exakt lika förutom att fond A ger utdelning och fond B återinvesterar. Du har 100 kr i varje och i början av året har de NAV-kurs 1 (100 andelar i varje). Säg att kursen står helt still, men det blir utdelning i företagen på 20%.

  Fond A delar ut pengarna. NAV-kursen står kvar på 1. Du får 20 kr som du köper fler andelar för. Du har sedan 120 andelar till ett totalt värde om 120 kr.

  Fond B återinvesterar pengarna. NAV-kursen går upp till 1:20. Du har sedan 100 andelar till ett totalt värde om 120 kr.

  Resultatet är exakt samma! Du kommer äga lika mycket i underliggande aktier. Du får lika mycket pengar.

  Själv tycker jag att det är grymt mycket mer praktiskt att sälja av andelar när jag vill ha pengar, än vad det är att vänta på en utdelning och att eventuellt behöva återinvestera manuellt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Tror detta med andelar inte hade med värdet att göra utan något annat. Naturligtvis blir det totala värdet likadant. Och skulle hellre sälja av, då det är skattat och klart. Eller är en utdelning från ISK kanske också skattad? Trodde inte det, men blir osäker nu. Får kolla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin
 4. Vit pil

  Utdelningen är också skattad och klar om fonden ligger i ett ISK. Utdelningen stannar i ditt ISK så att du kan återinvestera utan skatteeffekter.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag förstår inte varför folk vill ha hög utdelning. Om företaget delar ut pengar innebär det normalt sämre kursutveckling än aktien annars hade haft. Pengarna trollas ju inte fram. Det är ju den totala avkastningen som är intressant. Företag som delar ut mycket växer oftast långsammare då de inte investerar tillräckligt för att växa snabbt.

Rätta mig om jag har fel.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är det verkligen så? Det är väl min undran också. Är det mer en slump att denna fond gått så under index eller mer normalt. Och varför vill folk ha kontant utdelning i så fall istället för att sälja av? Det har ju blivit väldigt populärt med utdelningsaktier att leva av om man har tillräckligt mycket pengar investerade. Men varför inte bara sprida riskerna och sälja av istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin
 2. Vit pil

  Man kan inte jämföra en återinvesterande fond med en utdelande fond. Man får titta på avkastning inkl utdelningen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett sätt kan vara att ha en utdelande indexfond. Jag skaffade två stycken nyligen hos Handelsbanken. Normalt heter andelsklassen A1 SEK för de vanliga ackumulerande fonderna och B1 SEK för utdelande andelsklasserna. Jag skaffade ”Handelsbanken Sverige Index Criteria B1 SEK” och ”Handelsbanken Europa Index Criteria B1 SEK”.

Man måste tyvärr gå in personligen på ett bankkontor hos Handelsbanken för att skaffa utdelande fondkonton. Varför vet jag inte. Mycket märkligt. Det är viktigt att se till att utdelningen hamnar på det konto man vill ha. Det är också viktigt att kontrollera att utdelningen verkligen delas ut kontant. Det var tydligen en liten ruta som bankpersonalen måste kryssa i för att säkerställa detta. Så det är lite extra krångligt hos Handelsbanken tyvärr. Jag har nu satt in en lika stort belopp i dessa två utdelande fonder, för att se hur mycket utdelning det blir i mars månad, i praktiken.

Ett skäl till att ha utdelande fonder eller aktier, kan ju vara att man vill vara säker på att få medel insatta på lönekontot, oavsett om man skulle glömma av det eller inte ha möjlighet av något skäl att sälja av fonder eller aktier. En nackdel med detta är ju att det är bara just själva utdelningen man får del av. Inte värdeökningen på själva aktierna. Utdelningen från fonder brukar väl vara i storleksordningen 2 – 4 procent av värdet på andelarna, när beslut om utdelning fattas. Om man köper andelar löpande över lång tid, kan ju utdelningen dock bli högre och högre, räknat på investerat belopp.

Ett annat sätt att få ett belopp in på kontot kan vara att t.ex. öppna ett slags kapitalförsäkringskonto hos t.ex. SPP, som heter SPP PlusKapital. Där kan man få ett belopp utbetalat varje månad under 20 års tid. Dock inte livslångt som jag fattade det. Om man öppnar detta konto själv på nätet kostar det inget att ha ett sådant konto.

Hos Nordnet ska det också gå att få ett belopp utbetalt varje månad från en kapitalförsäkring. Osäker på hur det är hos Avanza. Är det någon här som provat detta hos Avanza?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför inte del i värdeökning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Visst, man kan argumentera för att pengarna för större nytta i företaget än hos aktieägarna, samtidigt finns det inget egenvärde att samla oändligt kapital i företaget och finns det inte avsättning för pengarna (investeringar, uppköp, återköp mm) så kan man lika gärna dela ut dem. Se på Apple till exempel, de investerar mängder i r&d och uppköp, ändå har de en groteskt stor kassa som ingen begriper vad de skall ha den till.

 

Man kan också argumentera för att företag med god och hållbar utdelning har en stabil affärsmodell, tjänar bra med pengar och har bra kassaflöde (speciellt om de klarar att höja utdelningen med jämna mellanrum) och det belönar börsen. Finns det bara begränsat med investeringsmöjligheter så tjänar man inget på att lägga pengarna på hög.

 

Det finns extremexempel på båda sorterna, ta tex Balder och Castellum. Båda är börsraketer men Balder delar inte ut något alls medan Castellum har höjt sin utdelning i över 20 år. Castellum har på den tiden gett en totalavkastning på >3500%.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det finns goda anledningar för företag att dela ut pengar när de inte kan göra tillräcklig avkastning på eget kapital. Bra och välskrivet inlägg! Men det är faktiskt en helt annan fråga än den vi diskuterar. Nu var frågan om det är värt att ha en fond som delar ut pengar, eller om det är bättre att låta fonden återinvestera utdelningen. Och det är ju hugget som stucket.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Nja, frågan var vad som är bäst om jag vill ta ut lite som inkomst, då XACT verkar stiga värdemässigt så dåligt gentemot svenskt index. Vet ju att den dock inte följer index och har färre företag. Men om inte värdet plus utdelning kommer upp i värdet på en indexfond, så kanske det är bättre att ha en indexfond att sälja av ifrån.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  martin
 3. Vit pil

  XACT-fonden är ju en nordisk fond som placerar i högutdelande aktier med låg volatilitet, vad jag förstår. Så man kan väl inte jämföra den med en svensk indexfond. Men om man jämför med nordiska indexfonder, så tycker jag att det ser ut som att den står sig ganska bra. Dessutom finns det, bl.a. enligt Aktiespararna, en teori om att högutdelande aktier avkastar bättre över tid. Så man får nog ha lite tålamod med en fond av denna typ. Jag har t.ex. investerat lite i fonden Aktiespararna Direktavkastning, som är en svenska indexfond med högutdelande bolag.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar
 4. Vit pil

  Tack, ska kolla upp. Vill egentligen inte ha en etf.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 5. Vit pil

  Tittade på den, men den återinvesterar ju allt automatiskt. Och tanken med XACT är ju att ha med en direktavkastning fast slippa köpa enstaka aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har den verkligen gått 10% sämre? 24% + utdelning är väl ändå ganska okej för en fond som investerar i stabila nordiska bolag med hög utdelning?

Har man nån miljon så är det en ganska trevlig fond då man får en skön extra lön några ggr om året. Jag hade nog hellre köpt Spiltan investmentbolag och sålt av lite ibland om man behöver som andra nämner.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ursäkta menade 10 procentenheter eller vad det kallas. En indexfond med Spp Sverige har ju gått 34 %. Om man lägger till utdelningen, hur mycket värdeökning kommer att fonden upp i då? Motsvarar det index? Annars kanske bättre göra som du skrev, ha dem i indexfond och sälja av lite. Jag trodde fonden skulle kanske åtminstone skulle spegla index bättre, även om den inte följer index.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, utdelningsstrategier kanske inte blir den bästa eller mest optimala för totalaavkastningen. Det här måste dock vägas mot flera aspekter hos dig själv, ex blir vissa människor så grymt motiverade av utdelningar så att sparandet går så mycket lättare och känner sig mer involverad i sparandet. Så kanske den fråga du kan ställa dig, vad gör den där 1% för dig? Kul med lite extra pengar i fickan 1 gång om året? Återinvestera? eller att involvera dig mer aktivt att välja var du vill placera utdelningen?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra tanke där

  0
  Gravatar ikon för användaren
  martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tror på den fonden, men två saker hindrar mig från att investera där.

1) courtaget på 99kr per köp

2) förvaltningsavgiften på 0,3% av innehavet.

Den har endast nordiska innehav vad jag förstått och dessa går ju att investera i genom att köpa de aktier som finns i fonden. Köp de svenska i isk och de utländska i kf, alternativt allt i kf? Det sägs ju att Nordnet ger ränta på innehaven i sin kf (hur mycket är dock oklart, jag har då aldrig sett att de gett mig något, men jag har nyss öppnat kf där i och för sig) och då kan det kanske vara värt att fundera på att köpa samtliga innehaven i en kf i Nordnet givet att du inte har något intresse av att gå på bolagsstämma.

Personligen skulle jag aldrig investera i en fond exponerad mot norden så länge courtaget är lågt hos Nordnet och Avanza i enskilda aktieköp. Jag hade hellre köpt en globalfond och kombinerat det med att bygga en egen portfölj av aktier

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hos Nordnet kan man väl månadsspara gratis i börshandlade fonder, om jag fattat rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar Jöns

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för alla svar. Verkligen bra med denna sida. Även om frågorna ibland blir fler av svaren :)

Blir mer nyfiken på denna utdelningstrend. Varför, så populärt om värdeökningen blir sämre. Varför inte ligga i en indexfond och sälja av istället. Även om fonden med värde plus utdelning går jämt upp med index, vad är bäst då ur olika scenarier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-25 klockan 09:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.