Investera min buffert?
Sök:

Investera min buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Investera min buffert?

Hej Jan och alla ni grymma sparare och investerare där ute,

jag är kluven på hur jag ska göra med bufferten vi har för huset. Bufferten är en påse pengar som vi förhopningsvis aldrig kommer behöva plocka av om inte vi en dag skulle stå utan jobb eller bli sjukskriva. Att låta dessa pengar bara ligga på ett bankkonto känns väldigt dumt när de skulle kunna tjäna oss pengar om vi investerad dem.

Anledningen till att jag är kluven är att du i avsnittet ”Bästa fonderna 2018” rekommenderar ”försiktiga portföljen” för sparande på 0-3 år. Vilket jag skulle klassa min buffert som, ett sparande på 0-3 år.

Du är å andra sidan tydlig i det senaset avsnittet (#38) där du säger ”Se alltid till att ha en buffert som inte är investerad”.

Skulle du säga att investering i ”försiktiga portföljen” för mitt buffert är någon värt att göra eller avråder du helt från det. Jag tänker att syftet med den försiktiga portföljen är just att pengarn ska kunna plockas ut på kort sikt om behovet finns men att man om inte pengarna behöver plockas ut har en möjlighet till utdelnig på ett helt annat sätt än på ett bankkonto.

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på hur stor bufferten är… det råder olika meningar kring hur stor ens buffert ska vara, men åtminstone några månadslöner skulle iaf jag känna mig tryggare med.

Här är en artikel från SvD :

https://www.svd.se/ekonomer-sa-stor-buffert-behover-du

Speciellt stycket om hus kan vara värt att beakta ; det går ju gärna åt oförutsägbara utgifter om man äger hus och då behöver man ju en större buffert än andra. Du/Ni vet ju bäst vilka utgifter ni har, vilka plötsliga utgifter som kan tänkas uppstå osv.

Jag kan hålla med om att det känns surt att ha pengarna på ett bankkonto men frågan jag skulle ställa mig själv innan jag går in i börsen med en buffert är – den försiktiga porföljen har ju 20% aktiefonder. Om börsen skulle backa rejält och mina aktiefonder tappar 50% i värde, skulle det vara ok för mig och min livssituation?

Sen behöver ni ju inte ta hela pengapåsen och investera dem i aktie/räntefonder. En del kan ni ha på ett bankkonto som ger åtminstone lite mer än storbankernas ränta och en del kan ni investera i den försiktiga portföljen, samt månadsspara om utrymmet finns, i den globala barnportföljen.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Stort tack John för ditt svar!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-02 klockan 07:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.