Investera o placera
Sök:

Investera o placera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Strategisk sparare

ställde för sedan frågan: Investera o placera

Hej!

Jad skulle vara tacksam för råd. Jag är inte kunnig inom ekonomi men jag är väldigt duktig på att spara.

Jag tjänar ca 500′-1milj  / år . Jag kan investera 9-10 milj kr som jag inte behöver inom 10 år. Jag har 2lgh:er värda ca 10 milj. Skuld på 3 milj.

Jag har bra tjänstepension i framtiden och pengar i FÅP.

Jag är helt beroende av placeringar genom en storbank. Inser att förvaltningsavg ligger kring 1,5-2,0. Dyrt samt att det finns flera fond-i-fond lösningar.

Vad ska jag göra?

Tycker att privat/samhällsekonomi är roligt och intressant ffa när det går bra. Men kan för lite för att inte bli lurad.

Tacksam för råd!

/Strategisk sparare

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I det här fallet skulle jag rekommendera att ta kontakt med en finansiell rådgivare. Den jag brukar rekommendera är Henrik Tell. Han brukar svara på frågor här på bloggen och jag intervjuade honom i senaste poddavsnittet #34. Du når honom på henrik.tell@effektivff.se

Min andra rekommendation skulle vara att kolla in fondroboten Lysa (annonslänk) som jag själv använder till stor del.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det var rejäla summor, men oavsett om det är ett stort eller ett litet belopp så är mitt råd:

1. Skaffa ett ISK på Avanza eller Nordnet

2. Välj en balans mellan aktier/aktiefonder och räntor. På lång sikt, över tio år, kör jag 100 % aktier. Om man vill ha lite mindre risk kan man ha en fördelning på 80-20 eller 60-40 exempelvis.

3. Välj en geografisk indelning. T.ex. 100 % global, 50 % global och 50 % Sverige, eller någon helt annan. Själv har jag 50 % Sverige och 50 % fördelat på resten av världen, dock med en större vikt Asien och tillväxtländer än vad en globalfond har.

4. Om du är intresserad av att syssla med aktier så satsa på det med en del eller hela ditt kapital, men dela upp ditt kapital på många olika och låt småbolag endast utgöra en liten andel.

5. Gällande fonder (både aktiefonder och räntefonder) är avgiften central, avgifter över 0,4 % är sällan värt sitt pris. Se blogginlägget om 2018 års bästa fonder för tips.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-25 klockan 11:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.