Investera på kort sikt och hantera valuta
Sök:

Investera på kort sikt och hantera valuta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

ställde för sedan frågan: Investera på kort sikt och hantera valuta

Hej!

Jag har en fråga som känns lite för komplex för min hjärna men du kanske kan hjälpa mig med det!

Jag och min partner har 2000000kr. Vi ska flytta till Berlin eller London om ca ett år och kommer köpa hus där för va 3,7 milj kr. Vi behöver inte lägga in alla pangar i huset så vi skulle ha råd att förlora ca 400000kr alt. ha kvar ca 400000kr i en fond som är dålig att sälja just då så pengarna kan få sitta kvar där. Just nu sitter nästan allt på ett räntekonto med 0,75% ränta. Min första fråga är hur jag ska placera pengarna med tanke på den korta sparhorisonten? Jag tänker själv att jag skulle vilka ha ca 400000kr i olika lågprisindexfonder och resten på sparkontot. Nästa fråga gäller valutan. Kronan är ju låg men många tror väl att den kan komma att gå ner ännu mer. För att sprida risk och slippa göra hela överföringen på en gång, dela upp och göra kanske tre överföringen över tid till ett konto i euro? Även om det i slutänden blir pund vi handlar så kanske det ändå varit bättre att sitta på euro och isf växla in dem till pund?

Om jag köper en indexfond för Europa, följer inte kronans värde den då fast motsatt? Alltså förutom alla andra parametrar som avgör hur fonden går så om kronan skulle gå ner 10%, skulle inte mina fonder i princip bli värda 10% mer eller tänker jag fel?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karin!

Kul att köpa hus i London eller Berlin!

Tycker inte ni ska investera pengarna om det endast är ett år kvar till köpet, njut av att ni har det bra ekonomiskt ställt och vänta in köpet.
Däremot så skulle ni såklart kunna välja en summa ni har tänkt gå in med i bostaden och sedan investera resterande summan mer långsiktigt, då skulle ni både vara skyddad för bostadsköpet och även ha en summa investerad för framtiden.

Angående valutan så hade jag valt att växla över i etapper mot den valutan ni ska köpa i, däremot blir det svårt då det är antingen pund eller euro ni ska köpa i.
Ni kanske skulle kunna växla över till både pund och euro tills ni vet mer åt vilket håll det blir, äga lite SEK, lite Pund och lite Euro?

Fonder är OFTAST valutasäkrade och då spelar det ingen roll om hur kronan står utan den räknas alltid i SEK.
Isåfall sak du ha en fond som inte är valutasäkrad om du skulle vilja ha den effekten.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-20 klockan 15:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.