Investera på sommaren?
Sök:

Investera på sommaren?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Investera på sommaren?

Hej!

Sparar enligt 4-hinkar. Nybörjare får man väl säga. Hade som många andra endast buffert och lekhink tidigare. Nu fick ett jag förskott på arv 850tkr, och dessa ska jag använda till att fylla på mellan och passiva hinken. 60/40 och 90/10 i Lysa tänkte jag. Indexplaceringar alltså.

MEN när ska jag stoppa in dessa pengar? Allt på en gång är ju bäst har man läst. Men när på året? Nu kommer vi in i sommarperioden/semestern. Ska man ligga o lurpassa och tro att börsen går ner i sommar? Brukar den göra det? ”Sälj till sillen o köp till kräftorna” sägs det ju. Men beror det på att index brukar gå ner över sommaren eller bara att börsen är ”tråkig” med mindre kapital i rörelse under den tiden.

Vill få så bra start som möjligt på mina 850k

Jag vet att börsen är svår att tajma, men ni kanske kan komma med lite input om just hur sommaren brukar vara.

 

 

i övrigt tack för en bra sida o ha en skön sommar

A

 

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Adam!

Sommar brukar vara väldigt mycket mer volatil, alltså att den rör sig väldigt mycket mer upp och ner, detta eftersom precis som du säger att det är mindre kapital i rörelse och lättare att flytta större bolags kurser med mindre kapital.

Visst, enligt statistik så är det bättre att sätta in allt samtidigt men då ska du också pricka av den majoriteten av tiden då det är bättre, så det är också en chansning.
Jag hade satt in pengarna under en 12 månaders period för att undvika större rörelser så gott det går.

Desamma, ha en bra sommar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns en säsongsvariation där Maj-Okt avkastar betydligt sämre än Nov-April. Normalt sett så skulle jag övervikta köpen innan Nov.och undervikta köp under och strax efter utdelningssäsongen. Nu med Corona att räkna med så finns det risk för våg två och vad den kan ställa till det i ekonomin under vintern 20-21.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Coccos
 2. Vit pil

  Coccos, en klassisk marknadstajmare som sprider dynga.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Antti

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ska du vara på aktiemarknaden så försök ha lite längre tidshorisont än till sommaren.  Och om jag ska vara lite hård, tro kan man göra i kyrkan 🤗.

skämt och sido. Vad som händer mellan köpet och säljet är egentligen ointressant.

om du bara väntar tillräckligt länge så kommer kursen förr eller senare stå högre än idag oavsett vad du köpte för (högst sannolikt, men inga garantier så klart, se Japan) och under hela resan så får du utdelningar som återinvesteras automatiskt i fonderna. Du bör inte ha bråttom och kanske sänka dina förväntningar. Alla är nybörjare i början.

7% årligt genomsnittlig avkastning fördubblar kapitalet ungefär vart 10e år.

står börsen högre eller lägre än sitt långsiktiga medelvärde idag? Det går säkert att kolla upp.

vill du spekulera på kort sikt? gör först dina 10 000h i indexfonder (5 år) sen kommer du veta hur du kontrollerar om börsen är billig eller dyr.

 

tycker du det är obehagligt att gå all in kanske 60/40 är för hög risk för dig just nu. Sänk risken. Investera i en 30/70 portfölj och utvärdera nästa år om du är beredd att ta på dig mer risk eller inte.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-03 klockan 10:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.