Investera pengarna i 1 portfölj eller 2 portföljer?
Sök:

Investera pengarna i 1 portfölj eller 2 portföljer?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel jerlström

ställde för sedan frågan: Investera pengarna i 1 portfölj eller 2 portföljer?

Hej!

Jag och min sambo tänker börja månadsspara 1000 kr i månaden till våra framtida barn och är lite fundersamma.

Jag använde eran ränta på ränta kalkylator och det verkar som att det inte verkar spela någon roll om jag sparar till barn 1 och 2 i samma portfölj eller att ha samma portfölj på 2 isk konton.

Rent logiskt tycker jag att pengarna borde springa iväg snabbare om jag spara 1000 kr i månaden med en genomsnittlig avkastning på 8 % per år, än att spara 500 kr på 2 olika isk med en avkastning på 8 % per år.

500 kr * 12mån * 20 år = 120 000 kr, 8 % per år 271 404 kr. 271 404 kr*2= 542 808 kr.

1000 kr * 12mån * 20 år =  240 000kr, 8% per år 542 807 kr.

Tänker jag snett någonstans eller stämmer det att det inte spelar någon roll om man sparar på 1 eller 2 portföljer?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan o Caroline har ett avsnitt om detta om jag inte minns fel. Kolla i arkivet! Kontentan är att du ska månadsspara i 1 KF till båda kidsen (med kidsen som förmånstagare). Men kolla som sagt på materialet på hemsidan: https://www.youtube.com/watch?v=k0WC1Ray7ro

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som du själv har räknat ut ovan så spelar det ingen roll om du delar upp sparandet i två portföljer eller har allt i en portfölj. Det blir exakt samma pengar i slutändan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Daniel!

Ränta-på-ränta har inget minne i hur mycket pengar som ligger på exakt det kontot, det handlar bara om att du får avkastning på avkastningen som gör att ditt värde ökar snabbare, du kan ha 100st kontot eller 1 konto och du kommer få samma resultat i slutändan.
Så du har tänkt rätt!

Som Olof skrev ovan så bör du ha en KF i ditt namn med barnen som förmånstagare, då får du bestämma när barnen ska ta emot pengarna och i värsta fall om du skulle gå bort så tillfaller dessa pengarna barnen direkt och tillfaller inte arvsordningen.

Här har du en artikeln där Jan skriver om just ”Barnspar”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej! Får kolla igenom inlägget! Tack så mycket! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  daniel jerlström
 2. Vit pil

  Daniel
  Hur tänkte du nu?
  0.5 plus 0.5 blir alltid 1. Du kan ha exempelvis 10 portföljer och avkastningen blir också densamma. 0.1 gånger 10 blir också 1.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-25 klockan 19:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.