Investera samtidigt som jag har blanco-lån?
Sök:

Investera samtidigt som jag har blanco-lån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simone L.

Den här artikeln publicerades 2017-05-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investera samtidigt som jag har blanco-lån?

Jag har två blanco som är totalt 450 000 kr , ränta ligger på 5,25 och 6,7% för 8 år. Dessa betalar jag totalt 4500 kr varje månad. Dessa belopp skulle jag vilja kunna sätta in på aktier och fonder istället.Jag har även bolån på hus. 2,9 miljoner och ha nyligen värdera huset som kom upp till 3,3 miljoner. Bolån har jag 7 olika bolån på en fastighet, jag betalar totalt 11000 kr.Vad är det smartaste jag kan göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svårt att ge råd med bara ytlig information.

Om jag varit i din situation hade jag nog gjort så här:

 1. Sett till att jag har ett buffertsparade på bankkonto som täcker mina alla räkningar i 3 månader.
 2. Försöka samla ihop alla bolån till ett enda lån
 3. Amortera på det blancolånet som har 6,7% ränta så fort jag kunde och därefter det med 5,25% ränta.
 4. När blancolånen är borta eller ev. inbakade i ett bolån med bättre villkor börja spara i indexfonder.

 

”Aktier och fonder” skulle förmodligen inte ger mer avkastning än 5-8% per år i genomsnitt. Och med låneräntor på samma nivå så är det säkrare att amortera på blancolånen att chansa på att börsen går upp. För skulle du i din situation lägga belånade pengar på börsen skulle det kunna sluta på gatan om börsen går ned.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man har blancolån, så skulle jag ALDRIG rekommendera att investera pengar samtidigt. Att amortera på ett blanco-lån med 6,7 procent är ju som att ha en garanterad avkastning om 6,7 procent. Det skulle många investerare bara drömma om i dagsläget. Jag tycker Henrik har en jättebra steg-för-steg-lista som du kan börja med. :-)

  Däremot är det ingen tumregel att man ska bli skuldfri. Om man kan t.ex. ha Nordnets superlån med ränta på 0,99 procent så finns det anledning att ha det lånet då det gör en rikare.
  <ul>
  <li><a href="https://rikatillsammans.se/tank-om-det-ar-sa-att-du-har-for-lite-lan/">Tänk om du har för lite lån</a></li>
  </ul>
  Lycka till med ditt sparande och amorterande!

  Hälsningar,
  Jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-04 klockan 23:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.