Investera som pensionär
Sök:

Investera som pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sven

ställde för sedan frågan: Investera som pensionär

Hej.

Det skrivs mycket i olika sammanhang om hur man ska spara till pensionen, men det är få artiklar som berör hur en pensionär ska på bästa sätt placera sina pengar. Hur stor del ska t.e.x. placeras på ett traditionellt sparkonto, i aktiefonder och räntefonder? Beträffande räntefonder så bör man väl också överväga risken, med korta räntefonder kontra långa räntefonder. Risken med dessa fonder är ju att om räntan stiger så minskar avkastningen i dessa fonder i motsvarande grad. En följdfråga till detta är: Om man spekulerar i en kommande räntehöjning ska man då sälja sina räntefonder för att i nästa skede (efter räntehöjningen) köpa tillbaka dessa till ett lägre pris.

Sven 70+

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är en högst relevant och intressant frågeställning. Du har rätt att artiklar, bloggar, tidningar alltid pratar om hur länge och hur mycket man ska spara till pensionen. Men efter pensionen skrivs det inte så mycket om tyvärr.

När jag går i pension kommer jag ändra i räntedelen i portföljen, det är i stort sett det enda som kommer att göras. Från nuvarande ca 10% räntor till kanske 40-50% räntor och resten i aktiefonder. Det är ju meningen att pengarna ska fortsätta att växa efter pensionsåret. Sen är ju frågan hur mycket jag vill nalla från portföljen till konsumtion, men i detta läge kommer jag inte att tänka så mycket på hur uttagen kommer att påverka portföljen och avkastningen – det går ju inte att spara för evigt, jag vill ju ändå börja ha kul för pengarna.

Jag tror inte på att försöka tajma ränteläget heller, lika lite som jag tror mig kunna tajma marknaden för aktie(fonder). Min enkla strategi är att jag har både korta och långa räntefonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sven!

Du har rätt, det finns alldeles för lite information som berör frågan hur en pensionär ska placera sina pengar.

Frågan är egentligen väldigt komplex, och därför är det frustrerande när man ständigt får höra samma enkla råd som ger, för det mesta, oproportionellt stor del räntor. Kanske beror det på antagandet att när man är 70+ har man lägre risktolerans och har blivit extra känslig för börsens svängningar. Och det är mycket möjligt att det är så för väldigt många. Men när man blivit 85 hur roligt är det då att titta i bakspegeln och räkna ut alla tusenlappar som man har förlorat på grund av feghet?

Hur skulle du reagera om börsen gick ner 50% någon gång inom de närmaste åren och det skulle ta 3 år eller mer för börsen att återhämta sig. 3-4 år är väl ingenting när man är bara 70, eller hur? ;-)

Hur stor del av pengarna vill du ha säkrade på sparkontot?

Varför skulle man ändra på hinkstrategin (jag antar att du redan är bekant med hinkstrategin på den här spalten) efter en i viss ålder? Pengarna frågar inte hur gammal man är. Och tumregeln ”10% i aktier för varje år man kan låta pengarna vara i fred” gäller väl oavsett åldern.

Frågan är som alltid: När, och hur mycket, har du tänkt på att använda pengarna? Man får fokusera på storleken av hinkarna utifrån tidsperspektiv och hur mycket man har tänkt på spendera.Tidsperspektiv och behov ser förstås väldigt olika ut när man är 50+, 70+ eller 90+, inte minst med tanke på hälsan.

Det mest problematiska är högriskhinken (+10 år) och hur ska man ska tänka på den delen av pengarna som eventuellt någon dag ska gå över i arv. Borde man inte fråga arvtagarna hur arvet ska investeras vidare – minst 10 år till på ISK eller omedelbart till husköp? Sparhorisonten kan vara väldigt olika för varje enskilt arvtagare, och därför blir arvedelen väldigt komplicerat att optimera för varje enskild person (också rent juridisk).

P.S. Jag ställde några frågor angående samma ämne för några veckor sen och jag fick mycket att fundera över efter svaret av ”Investeringspatronen”.

Spara i investeringssparkonto som pensionär

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-02 klockan 15:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂