Investera som ung
Sök:

Investera som ung

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Theodor

ställde för sedan frågan: Investera som ung

Hej, jag fyllde nyss 13 år. Jag har ungefär 2500 investerat i aktier samt några indexfonder. Jag tänkte månadsspara med 500kr i två indexfonder samt aktier som jag finner värda. Har ni några tips eller rekommendationer om hur jag ska tänka eller liknande?

Tack.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Satsa på att bygga och utveckla system som du kommer ha nytta av tycker jag. Ett sådant du ny byggt dvs sparande i indexfonder kommer ge dig stor nytta. Att hålla exponeringen till enskilda aktier och till max 10% av din portfölj (den totala mängden investeringar) är en annan.

Anledningen till den sistnämnda är att aktier är volatilt, dvs det åker mer kraftigt upp och ner och att man inte får betalt för risken man tar. Men när det är så kan det ändå vara kul att investera lite i det samt ha något att prata med andra om. Därav så ger man lite spelutrymme i portföljen. Ha lite kul men då det handlar om pengar ha en gräns på 10% för enskilda aktier m.m. Så på 3000 kr så skulle jag rekommendera 300 kr i aktier och 2700 i indexfonder och räntefonder.

Satsa på utbildning. Inte betyg, eller en examen i framtiden även, utan vad du lär dig och tar nytta av. Läs svårare engelsk text, sök upp vad olika ord betyder som du stöter på, men framförallt läs bra skriven text. Du blir även bättre på att skriva på svenska genom att göra det. Jag kan rekommendera paulgraham.com. Se exempelvis hans artikel The Lesson to Unlearn. (Dock är det värt att notera du måste kanske hacka gymnasiebetyg/högskoleprovet för att komma in på en utbildning som du tycker är intressant, om du vill söka en sen). (Betyg i 9:e klass för en OK gymnasieskola m.m. om du vill söka till det).

Dessutom är t.ex. engelska wikipedia mycket bättre.

Köp lite räntefonder också. Det är ett bra system att ha. Anledningen varför är att börsen går inte bara bra. Jag kan rekommendera att du tittar långsamt på följande video nedan och förstår varför det är så. Kort sagt är att skulder i samhället (bolån m.m.), måste betalas någon gång. Och när det väl börjar göras så minskar börsen för människor har spenderar mindre pengar på annat, om man förenklar.

https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0

Mvh

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-29 klockan 16:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.