Investera större summor
Sök:

Investera större summor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mia

ställde för sedan frågan: Investera större summor

Hej,

jag har ett KF och ett tjänstepensionskonto i Nordnet.

har blivit inspirerad här att välja fonder med lägre avgifter då jag såg att flera av de fonder jag har investerat i har avgifter över 0,4%.

på KF kontot har jag ca 80 000 kr och på TP kontot ca 160 000 kr.

Hur kan jag bäst byta fonder?

ska jag köpa fonder utspritt under ett eller flera år?

eller är det Ok att köpa fonder för hela beloppen på en gång?

vill helst inte spendera då mycket tid på mitt sparande och jag är nybörjare på detta.

 

Mvh Mia

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad är du själv mest bekväm med? Att byta allt på en gång kan vara skönt så det är gjort, samtidigt tycker en del att det är skönt för psyket att göra det bit för bit så man inte behöver tänka att man ska timea marknadens upp- och nedgångar.

Det har skrivit flera inlägg om detta på bloggen som förklarar ingående:

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Sammanfattning: Jan kommer fram till att det bästa är att investera i en klumpsumma om man kan, så det är absolut ok att köpa fonder för hela beloppet på en gång.

Vänligen
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin,

  Huruvida det känns svårt eller inte att investera allt som en klumpsumma beror hur mycket man har sparat. Jag brukar värdera tid som pengar. Har själv lite över 1,5 miljoner SEK på sparkonton och håller mig utanför börsen då jag inte varit med på börsresan upp som pågått nästan oavbrutet i 9 år. Att då gå in med 1,5 miljoner och riskera att se 700 000 ryka på ett halvår är inte bra för hälsan. Att spara ihop 1,5 miljoner har tagit mig ca. 11 år och då är det inte särskilt kul att se 5 års besparingar försvinna bara för att man på lång sikt 20-30 år kanske återfår dom pengarna.
  Jag sitter hellre still i båten och väntar på minst 20-25% börsfall innan jag går in med någon större klumpsumma. Jan säger själv att det är normalt med börsfall på 50% två gånger på en 15 årsperiod. Man får fråga sig ifall det är värt det att riskera 50% av sitt kapital för 3-4% realavkastning i max 5 år till?
  Att investera 100-200 tusen som i exemplet ovan är i princip skit samma då man ändå knappt kan köpa något för 200 000 SEK i Sverige och ännu mer i utlandet då SEK är en fiatvaluta som tävlar om att vara västvärldens sämst värderade valuta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag förstår att det kan \’kännas\’ lättare att sprida ut inköpen, såkallad dollar cost averaging (DCA).

All modern forskning och teori visar däremot att investera sitt initiala kapital i en engångssumma leder till bäst avkastning över tid 2/3 av fallen. Se gärna: https://personal.vanguard.com/pdf/s315.pdf

För att visa absurditeten av DCA kan du tänka dig en situation där du redan nu har en miljon i fonder/aktier. Du skulle knappast då ta ut 800.000 för att sen DCA in med 200.000 per tidsenhet för att sprida ut risken.

Det finns ingen reel skillnad mot en individ som inte har någon exponering, utan detta är endast ett mänskligt känslostyrt beteende där vi vill minimera framtida ånger.

Rent matematiskt och statistiskt (givet att du investerar på lång sikt) ska du gå in med allt kapital dag 1.

 

Lycka till.

 

//Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-11 klockan 13:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.