Investera Studielån?
Sök:

Investera Studielån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sander

ställde för sedan frågan: Investera Studielån?

Hej!

Jag har tänkt att börja plugga till hösten (3år) och har börjat fundera mer och mer kring Studielånet.

Jag kommer att klara mig helt utan själva lånet i övrigt och därför funderar jag på om det är värt att investera pengarna istället?

Är på gång att flytta in i en bostadsrätt där jag kommer att har en ränta på ca 2%..

Går därför i tankarna att amortera av mitt kommande bolån med studielånet för att på så sätt få en lägreränta, vad tror ni om detta?

eller skulle ni hellre investera dom på altiemarknaden? (vilket jag redan gör i mindre utsträckning)

Eller alternativt att strunta helt i att ta detta studielån?

Tack för en fin och hjälpsam plattform!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag är klar med mina studielån (har inte betalt av i förväg utan är gammal nog:))

Hade jag haft förutsättningarna att låna pengar på ”öppna marknaden” till den ränta som CSN erbjuder så hade jag slagit till på stört. Csn är galet billigt i ränta, just nu 0,16% och det får du ingen annanstans. Jag hade amorterat ner bolånet till max 50%, resten hade jag investerat i tex fonder…billiga, breda indexfonder. Grattis till de ekonomiska förutsättningarna du har som inte behöver ta lån för studier, du är priviligerad!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sander!

Följer lite det Tomas är inne på, att CSN är ett sjukt billigt lån och det finns inget negativt med att ta det och amortera pengarna direkt, du gör en direkt vinst på att göra så!

Sedan finns det nog lite delade meningar om att ta lån för att investera på aktiemarknaden, däremot är jag för ett sådant upplägg. Att investera långsiktigt på aktiemarknaden med studielån tycker jag låter förmånligt, sedan när du har studerat färdigt så betalar du tillbaka studielånet i den ”normala” takten samt fortsätter investera långsiktigt med pengarna du lånat. Då ska det bli vinst på lång sikt.

Här har du en artikel som Jan har skrivit om just ämnet, kolla gärna in den!

Hoppas du känner dig lite smartare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-31 klockan 12:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.