Investera vinst från ISK?
Sök:

Investera vinst från ISK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maud

ställde för sedan frågan: Investera vinst från ISK?

Sparar i indexfonder på ISK och undrar om det är bra att ta ut vinsten,   ( det har ju gått ganska bra sista tiden ) och betala in extra på bostadslån?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på hur du ser på det här med risk. Eftersom du lånat pengar som du sedan investerat så har du vad man brukar kalla för en ”hävstång” i dina investeringar. Det betyder att du tjänar mer pengar i uppgång och förlorar mer pengar i nedgång. På lång sikt (tänk pensionsspar) är det ganska tryggt att ha en hävstång. Fonden AP7 Såfa i PPM-systemet har till exempel lånat upp 15% extra för att kunna öka vinsten. Men man får tänka på att aktiemarknaden utan vidare kan gå ner till halva värdet på ganska kort tid i en börskrasch, så då beror det på hur länge du kan stå utan pengarna. Om både bostaden och aktiefonderna tappar i värde samtidigt så har du kanske inte råd att flytta. Det är den risken du står inför.

Vissa tyckare anser att den svenska bostadsmarknaden är en bubbla och att priserna på bostäder kommer sjunka. Är din ekonomi redo för det? Vi vet inte om eller när bubblan spricker men det är ändå värt att tänka igenom. Jan här på bloggen brukar skriva att man ska kunna sova gott på natten, annars har man för stor risk.

Hur stor är din belåningsgrad? Själv vill jag komma ner till ca 50% av husets värde genom att amortera lite varje månad, därefter stoppar jag nog amorteringarna för att maxa min hävstång.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-31 klockan 12:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.