Investera vs amortera?
Sök:

Investera vs amortera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

ställde för sedan frågan: Investera vs amortera?

Hejsan!

Skulle bli jätteglad över lite tankar och tips över min ekonomiska plan. :)

Hur det ser ut idag.

Buffertkonto 40 000kr

Ett långsiktigt sparande:
90/10 hos Lysa 1000 kr/månad

Sparande med horisont på minst 5 år:
DNB global emerging markets indeks A 500 kr/månad
Länsförsäkringar Global Indexnära 1000 kr/månad
Spiltan aktiefond investmentbolag 500 kr/månad
Swedbank robus access asien – inget månadsspar
Öhman global growth – inget månadsspar

Ser detta bra ut eller skulle jag med fördel kunna ändra min fördelning?

Betalar även av ett huslån med min sambo, där vi även har topplån:

87 000 med ränta 3,24 %, amorterar 1500 i månaden

Hur borde jag/ vi tänka? Är det smartast att amortera mer på topplånet? Starta ett fondsparande ihop?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du kan investera de 1.500:- med en avkastning som överstiger 3.24% så är det i princip vettigare att investera. 87.000:- / 1.500 ger drygt 58 år :-) Så man kan se det som ett långsiktigt sparande där Lysa bör ge dig klart över 3.34%.

När du säger topplån så kan du mena över 50%, dvs du kanske inte har något val, du måste amortera tills du kommer ned till 50%

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emelie.

 

Jag tror Hans har läst lite fel, lånet på 87000 betalas av på 58 månader, dvs 4 år och 10 månader.

Jag tycker att 3,24% är en för hög ränta och om du kan omförhandla denna så är det ett bättre alternativ. Om inte din bank vill det, testa en annan bank. Du ska ju självklart endast börja denna diskussion med banken om lånet är rörligt eller börjar närma sig villkorsändringsdagen så du inte drabbas av andra kostnader för att du byter lånet i förtid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ooops. 58 månader är det förstås.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Hans Eriksson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emelie!

Som Björn skriver ovan så borde du försöka förhandla om räntan på topplånet om det inte är låst, 3.24% är väldigt högt, oftast behöver man bara säga att man vill ha samma ränta på topplånet som det övriga lånet så kan man få det.

Om det inte går att ändra så tycker jag att du ska försöka amortera mer, vet såklart inte hur din ekonomi ser ut övrigt men om du har möjlighet till att amortera mer eller ta lite från månadssparandet och lägg på amorteringen istället.
Att få 3.24% gratis avkastning vid amortering känns ganska attraktivt, speciellt istället för att lägga pengar i räntefonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-07 klockan 11:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.