Investera vs köpa bostad
Sök:

Investera vs köpa bostad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av johan

ställde för sedan frågan: Investera vs köpa bostad

Hej!

Jag är i en situation där jag bor i hyresrätt och har ett kapital på lite mer än 1 miljon kronor, är 25 år gammal. Jag tycker investeringar är roligt och vill tro på börsen lång sikt. Därför bor jag idag i hyres för att kunna lägga så mycket pengar som möjligt på börsen men har börjat undra om det är smartare att köpa lägenhet och sen investera istället för som jag gör nu dvs hyra och investera.

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Supersvår avvägning, men några saker att tänka på.

  1. kostnaden. Hur mycket lägre (om alls) blir din kostnad (med kostnad tänker jag främst på avgift, ränta samt framtida nuvärde av framtida renoveringar) för köpt boende mot din nuvarande boende. Även om du har möjlighet att spara på till exempel resor till och från jobbet bör de vägas in. Alltså, kan du spara mer eller mindre varje månad efter att du köpt boende.
  2. Hävstång. Är relativt enkelt att få en stor hävstång på sitt boende. Så även marginella värdeökningar på bostaden kan ge stor utdelning på det egna kapitalet. Värdeökningar i bostaden kan, i alla fall i teorin, till stor del tas ut för att placeras på börsen
  3. Spridning i portföljen. Att lägga alla ägg i sin bostad, vilket de allra flesta för när de köper bostad, kan så klart vara dåligt. Å andra sidan kommer du alltid behöva ”konsumera” boende. En nedgång i marknaden påverkar egentligen bara när du ska sälja och omförhandla lånet.
  4. Amortering. Med de nya amorteringskraven blir du låst att spara i bostaden, vilket ger en låg, men säker ”avkastning”.

Finns säkert hur mycket mer som helst att beakta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Beror väl var du bor. I en storstad kan man ju köpa en relativt nybyggd 2a för runt 2,5 miljon kronor (lite utanför centrum). Att köpa en sådan kostar idag 2200 kr i räntekostnad & 3000 kr i månadsavgift. Amortering på ca. 3000 kr men det är ingen kostnad utan ett sparande. Möjligtvis kan man lägga till en underhållskostnad på ca. 2000 kr i månaden. Totalt 7200 kr/mån i kostnad för en bostadsrätt. Fördelen är att man på lång sikt ökar sitt ägande och sänker sin månadskostnad.

Alternativet att hyra en lägenhet med samma standard är svårt att hitta i Sthlm / Gbg i alla fall.

Man ska självklart även ta höjd för räntehöjningar men då kan man nog räkna med att fastighetsägaren man hyr sin lägenhet har samma problem och därmed måste höja hyran.

Tror att i dom flesta fall är att köpa en bostad att föredra. På lång sikt följer fastigheter inflationen och då man köper bostad med lån får man en hävstångseffekt d.v.s. 2% värderökning per år där ca. 20% är eget kapital = 10% i ökning per år på eget kapital.

Nu tillhör jag den skaran som är några år äldre än dig, har en miljon kronor mer än dig sparat och också bor i hyresrätt. Funderar dock på att köpa en bostadsrätt snart mest bara för att. Vet inte vad jag annars skulle göra med pengarna. Kanske är bättre att casha bostadsrätten och slippa förhandla räntor med någon bank.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, intressant frågeställning! I och med att bostadsmarknaden nu backar igen eller åtmindstonde står still och mycket tyder på att vi närmar oss en period av lågkonjuktur så skulle jag säga att hyresrätt är en ypperligt boende. Mitt resnonemang baseras på att det i tuffare tider alltid är att föredra att ha kapitalet tillgängligt och inte bundet exempelvis om man skulle bli arbetslös eller behöva flytta för att få ett jobb. En annan aspekt jag också tänker på är din ålder där du kanske redan har eller kommer träffa din livskamrat snart och det kan bli intressant att flytta av den anledningen. Att då sitta med en bostadsrätt, som kan inte passar er, och där prisutvecklingen i värsta fall backat, kan bli en prövning. Dessa tankar baseras såklart på antaganden från mig men du känner nog till din situation bäst. Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man vill göra en ”snabbkoll” rent matematiskt kan man uppskatta hur ekonomiskt det är att köpa eller hyra med lite tumregler. I den här filmen förklaras det på ett enkelt sätt: 10:36Renting vs. Buying a Home: The 5% Rule

Detta är förstås inte det enda du behöver ta hänsyn till men om man vill räkna på det så är det ungefär så här du får tänka. Allt handlar om alternativkostnaden eller ”opportunity loss” som det refereras till i filmen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man vill göra en \”snabbkoll\” rent matematiskt kan man uppskatta hur ekonomiskt det är att köpa eller hyra med lite tumregler. I den här filmen förklaras det på ett enkelt sätt: 10:36Renting vs. Buying a Home: The 5% Rule

Detta är förstås inte det enda du behöver ta hänsyn till men om man vill räkna på det så är det ungefär så här du får tänka. Allt handlar om alternativkostnaden eller \”opportunity loss\” som det refereras till i filmen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-17 klockan 15:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.