Investerare som slår index över tid
Sök:

Investerare som slår index över tid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas Carlsten

ställde för sedan frågan: Investerare som slår index över tid

Hej!

Efter att ha läst ett flertal olika böcker om ekonomi, investeringar och psykologi tycks allt peka på att ingen investerare kan slå index över tid. Trots detta verkar det faktiskt finnas investerare som klarar av just detta. Hur kommer det sig? Som exempel kan vi nämna Warren Buffett och svenska investmentbolag.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är klart att det går, även om det inte är lätt att säga säkert om den som lyckats är skicklig eller helt enkelt har haft tur. Men om man bara slumpvis väljer ut aktier att köpa så har man ju ändå 50 % chans att slå index.

Aktivt förvaltade fonder slår, enligt vad jag läst, faktiskt index med några tiondels procent i genomsnitt om man räknar bort avgiften. Men då avgiften är 1,5-2 % så går fonden ändå sämre än index.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett lite tankeexperiment. Om du har en tärning med en miljon sidor kommer det vara i princip omöjligt att få en speciell sida på endast ett försök. Men, om ett antal miljoner människor försöker så kommer några lyckas, utan att vara bättre än andra på att kasta tärning. Nu säger jag inte att slump är hela sanningen, men möjligen en stor del.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Hej,

  Om nu slumpen består av en betydande del av sanningen till varför vissa investerare slår index, vad är sannolikheten att slumpen styr år efter år över tid? När vissa investerare slår index över en period mer än 10 år, då måste andra faktorer styra enligt min mening. Uppenbarligen lyckas vissa. Att tajma marknaden kan inte vara en möjlighet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Carlsten
 3. Vit pil

  Ja, självklart lyckas vissa. Men man behöver sätta det i relation till alla dem som inte lyckas – det som brukar kallas för de tysta vittnenas kyrkogård. Jag har personligen träffat en handfull som lyckas slå index över tid, men det är ofta extrema personligheter som har gjort det i väldigt många år och hittar sina nischer på marknaden där marknaden inte är effektiv. Jag säger inte att det är en omöjlighet, däremot en statistisk osannolikhet och för de allra flesta sparare är det betydligt bättre att inte ens spela det spelet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.