Investerare som slår index över tid
Sök:

Investerare som slår index över tid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas Carlsten

Den här artikeln publicerades 2017-09-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investerare som slår index över tid

Hej!

Efter att ha läst ett flertal olika böcker om ekonomi, investeringar och psykologi tycks allt peka på att ingen investerare kan slå index över tid. Trots detta verkar det faktiskt finnas investerare som klarar av just detta. Hur kommer det sig? Som exempel kan vi nämna Warren Buffett och svenska investmentbolag.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är klart att det går, även om det inte är lätt att säga säkert om den som lyckats är skicklig eller helt enkelt har haft tur. Men om man bara slumpvis väljer ut aktier att köpa så har man ju ändå 50 % chans att slå index.

Aktivt förvaltade fonder slår, enligt vad jag läst, faktiskt index med några tiondels procent i genomsnitt om man räknar bort avgiften. Men då avgiften är 1,5-2 % så går fonden ändå sämre än index.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett lite tankeexperiment. Om du har en tärning med en miljon sidor kommer det vara i princip omöjligt att få en speciell sida på endast ett försök. Men, om ett antal miljoner människor försöker så kommer några lyckas, utan att vara bättre än andra på att kasta tärning. Nu säger jag inte att slump är hela sanningen, men möjligen en stor del.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Hej,

  Om nu slumpen består av en betydande del av sanningen till varför vissa investerare slår index, vad är sannolikheten att slumpen styr år efter år över tid? När vissa investerare slår index över en period mer än 10 år, då måste andra faktorer styra enligt min mening. Uppenbarligen lyckas vissa. Att tajma marknaden kan inte vara en möjlighet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Carlsten
 3. Vit pil

  Ja, självklart lyckas vissa. Men man behöver sätta det i relation till alla dem som inte lyckas – det som brukar kallas för de tysta vittnenas kyrkogård. Jag har personligen träffat en handfull som lyckas slå index över tid, men det är ofta extrema personligheter som har gjort det i väldigt många år och hittar sina nischer på marknaden där marknaden inte är effektiv. Jag säger inte att det är en omöjlighet, däremot en statistisk osannolikhet och för de allra flesta sparare är det betydligt bättre att inte ens spela det spelet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-07 klockan 00:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.