Investerarskyddet
Sök:

Investerarskyddet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

Den här artikeln publicerades 2017-10-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investerarskyddet

Hej!

Har idag lärt mig begreppet ”investerarskyddet” på avanza.se, i jämförelse med insättningsgarantin (som alltså bara gäller rena pengar).

Investerarskyddet verkar sträcka sig upp till 250 000 för värdepapper per institution och person.

Om det skulle bli konkurs av en bank där jag har mina ISK med aktie- och räntefonder: hur är det tänkt att investerarskyddet ska täcka upp? Är det främst bankens egna aktiefonder som ska hjälpas av detta skydd? Och är det någon vits annat än idé om säkerhet att då ha ISK på mer än en bank – men oj så svårt att då hålla sin översikt.

/S

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Investerarskyddet kan du läsa mer om på Riksgäldens hemsida men här är en kort version:

Dina värdepapper skall förvaras åtskilda från institutets tillgångar och därmed ska de normalt sett inte påverkas alls av en konkurs.

Men, om institutet haft dålig ordning, eller om de ägnat sig åt direkt brottslig verksamhet, kan dina värdepapper ha blandats samman med institutets egna tillgångar och kan i så fall dras in i konkursen. Det är i ett sådant läge som investerarskyddet träder in och – precis som du är inne på – ersätter dig med upp till 250.000 SEK.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-09 klockan 18:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.