Investering
Sök:

Investering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Investering

Hej

Vi är tre bröder som har ärvt ett företag av vår far. Det bedrivs ingen verksamhet i bolaget idag, men det finns ca 1,2 miljoner i bolaget. Vi tänkte investera en del av pengarna och funderar på hur vi gör detta klokast. Målet är att få en avkastning på pengarna som vi kan plocka ut i aktieutdelning. Har funderat på om vi ska sätta pengarna i Lysa eller skapa en egen portfölj. Min fråga är: Hur stor del av pengarna ska vi investera och i vad/vart?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Din fråga säger mig att ni behöver lära er mycket mer om investeringar innan ni gör någonting alls.

Du frågar i princip: Tala om för mig vad jag ska handla hem för mat och hur mycket.

Vad vill ni ha för risknivå, vilken tidtidshoristont har ni, intresse och tid…

Att fokusera på utdelningar är en särskild strategi som inte avhandlas på den här bloggen.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du får utdelning även i fonder. Det återinvesteras, så då är det bara att sälja en del av fonden för att ta ut pengarna. Om ni vill ha utdelning nu så räcker det med att investera hela beloppet  sen ta ut 2% per år som ni delar mellan er tre. Investera 80% i LF Global Indexnära och 20% i räntor. Vid en marknadsuppgång så tar ni ut dessa 2% genom att sälja LF Global. Vid nedgång så tar ni ut från räntorna. Vid en uppgång så skiftar ni om (ombalanserar) så att fördelningen 80-20 hålls.

Kom ihåg att man ska förvänta sig förlora 60% av beloppet i LF global. Från historian. Räntorna är tänkt att räcka i tio år så man slipper behöva sälja när de sjunkit. Man måste vara iskall att kunna logga in när nästan alla pengar är borta för att ta ut från räntorna.

På tio år kan man räkna att man avkastar 7% per år. Så då kommer ”utdelningen” växa med 5% per år. Det är om man följer detta och historisk avkastning säger något om framtida avkastning. Men oftast så blir man orolig i en marknadskrasch och säljer, i tron om att man vill ”förlora mindre”. Men sen har man problemet att komma in i marknaden vid rätt tillfälle, så man inte missar uppgången.

Eller så kan ni investera på ett lysa konto och sen göra automatiskt uttag. Lycka till.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack Aen för ett bra svar på en något ofullständig fråga:) Fredrik

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-23 klockan 10:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.