Investering i hinkarna
Sök:

Investering i hinkarna

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Villrådig

ställde för sedan frågan: Investering i hinkarna

Hej

Jag månadssparar idag i nybörjarportföljen som jag hade tänkt ha som en bas i mitt sparande men känner att jag skulle vilja utvidga mitt sparande i framtiden till nästa hink enligt fyra-hinkar-principen.Men min tanke är då om man ska fortsätta månadsspara i nybörjarportföljen och bara fördela den totala sparkvoten.

Säg att jag månadsparar 10 000 i nybörjarportföljen idag, Ska jag flytta över så jag sparar ex 5000 fortsatt i nybörjarportföljen och lägger 5000 på något annat.I artikeln hinkarna skrivs det som att man ska fylla på hinkarna från varandra om dom tar slut vilket låter väldigt konstigt. Jag vill ju vara långsiktig och kontinuerlig så jag investerar både i låg och hög kurs.Det känns som jag tänker fel någonstans men kan inte sätta fingret på det

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tanken med de första två hinkarna är ju att man har en målsumma som dom ska uppnå, exempelvis 50 000 i bufferthinken och 300 000 i mellanriskhinken. När dom är fulla börjar man med hink tre, passiva hinken och den kan egentligen bli hur stor som helst.

Om du behöver ta pengar från bufferthinken så fyller du på från lönen i första hand och mellanriskhinken i andra hand. Blir det då aldeles för lite i mellanriskhinken fyller man från passiva hinken men bara om man verkligen måste.

 

Så tänker jag iallafall.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Okej, så om du i ditt exempel har kommit upp i 300 000 i mellanriskhinken så slutar du fylla på med pengar där och börjar med nästa hink.

  Om summan sjunker pga att börsen går ner till 200 000 hade du börjat fylla på med pengar igen då?
  Och samma om den ökar till 400 000 balanserar du om och flyttar över de 100 000 till nästa hink?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Villrådig
 2. Vit pil

  Jag sätter ett spann (inte en hink-spann ;) ) på hinkarna. I exemplet skulle jag kanske säga att i mellanriskhinken är mitt spann 40 000kr. Dvs går hinken över 320 000kr så flyttar jag 20 000 till passiva hinken. Om mellanriskhinken går under 280 000kr så fyller jag på den från lön och bufferthink, sen fokuserar jag på att fylla upp bufferthinken igen.

  Passiva hinken är ju den som kan generera mest pengar men också har högst risk. De första två hinkarna är till för att skydda mot den risken så att pengarna där kan jobba i fred utan att du får panik när den rör sig nedåt och för att du inte ska nalla på den när den går uppåt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-02 klockan 16:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂