Investering och pension
Sök:

Investering och pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: Investering och pension

Hej!

Är 46 år, har inget privat pensionssparande sedan tidigare och vill komma igång med pensionsspar och ränta på ränta-investering. Efter en lägenhetsförsäljning har vi (jag och min man)360tusen att lägga på pension/investering/buffert. Bor billigt med låg  boendekostnad och normal inkomst. Kan inget om aktier och vill ha ett tryggt sparande men förstår ju att det lönar sig att ta vissa risker. Har läst på bloggen om ISK och globala indexfonder och tycker det låter vettigt. Hur gör jag rent konkret? Fördelning av summan? Behöver råd!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

  1. Skapa ett ISK-konto på Avanza
  2. Investera 75% av summan i fonden Avanza Global och 25% i AMF Räntefond Lång
  3. Följ formeln (ålder minus 20) för andel obligationer, t.ex. när du fyller 50 rebalanserar du till 70/30, 60 år till 60/40 etc.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Marie!

Kul att du vill komma igång med privat pensionssparande!

Mycket handlar här om tidshorisont för pension, men jag tänker mig att du funderar på en vanlig pensionsålder på 65+ i detta förslag.

  1. Enklast att påbörja är som ovan sa, att öppna ett ISK-konto på Avanza eller Nordnet, jag föredrar Avanza för deras bekvämare och snyggare plattform.
  2. Den summan du har tillgängligt efter försäljningen tycker jag inte att du ska lägga in allt direkt, utan månadsspara in det under en period på 1-2år.
  3. Börja månadsspara med minst 10% från lönen som går direkt in på fonderna du väljer. På Avanza kan du starta ett månadssparande där du väljer summan och fonder med procentfördelning. Väldigt enkel att komma igång med!
  4. Välj ut vilka fonder, ta en titt på Globala barnportföljen här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/ vid lång tidshorisont som blir för dig på ca 20 år, tycker jag 100% aktiefonder passar bäst.
  5. Investera inte mer än du kan avvara, dessa pengar ska aldrig behöva tas ut innan pension.

Har du några fler frågor så får du gärna kommentera så ska jag svara så fort som möjligt.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 11:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.