Investeringsalternatv
Sök:

Investeringsalternatv

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan

ställde för sedan frågan: Investeringsalternatv

Hej, Jag och min fru (74 resp 68 år) har investerat enligt följande.
2,5 miljon i banksparande (0,9-1.4%)
2.5 miljon Aktier/Fonder
0,5 miljon bank konto 0 % ränta
Inkomst ca 40 000 kr/månad netto
Inga skulder
Insatslägenhet värde 1,5 miljon/ månadskostnad 5000kr/månad
———————
Funderar på att minska Banksparandet med ca 1 miljon så tacksam för råd.
mvh Håkan

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Nej jag vet inte vad man ska ha pengarna till.

Men är man runt 70 år och är god för 7 miljoner, är skuldfri samtidigt som har 40 000 kr netto i inkomst varje månad så borde man fundera på att göra gott för några som har det svårt ekonomiskt i vårt samhälle.

Har man inte förtroende för givarorganisationer (som du inte verka ha Aen) så går det alldeles utmärkt att skänka direkt utan mellanhänder.

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, kanske sätta in 5 miljoner på lysa och automatiskt uttag på 3-4% per år? Med kanske 60 aktier 40% räntor. Då kommer pengarna in på banken automatiskt och ni behöver inte tänka på ombalansering m.m. Ha även en del pengar på banken dock som en buffert.

Eller betala en rejäl peng för finansiell rådgivning av någon. Typ småspararguiden på 1750 kr/h.

Mvh

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker ni ska skänka en del av pengarna till behövande. Ni behöver inte ytterligare öka er förmögenhet. Ni kommer att sova gott om natten och känna stor tillfredsställelse om ni bidrar till att behövande får det lite bättre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad vet du om vad de vill ha pengarna till? Sen är de flesta välgörenheter ineffektiva och gör inte så stor nytta som andra. Det är en fälla man lätt hamnar i när man tänker exempelvis donera pengar eller jobba i en. Kanske varför vissa är skeptiska. Effektiv altruism är ett rätt så nytt fält och många vet inte om det (https://www.effektivaltruism.org/). Effektiv altruism Sverige på google.

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan är, vill ni förbruka alla pengarna inom ett visst datum, eller vill ni ha pengar kvar som kan gå i arv? Beroende på hur ni vill göra där så kan man applicera lite olika strategier.

 

Vill ni förbruka alla pengar så kan ni ta totalsumman 5,5 miljoner delat med så många år som ni vill använda pengarna på. tex 20 år. Då kommer ni kunna använda 275K/ år och då hade man kunnat placera enligt följande tex.

0-2 år= 550K sparkonto

2-10år=2750K i räntefonder

10+år= 2200K (resten) i aktiefonder.

det vill säga ganska likt som ni har det idag.

 

 

Ett annat sätt att tänka är så som FRIE-människorna tänker. Dvs att man bara konsumerar 3,5-4% av portföljen per år. det gör då att pengarna aldrig tar slut (OBS, i teorin!)

 

Vi har haft perioder så långa som 10-15 år där globala fonder varit under ytan.

 

Swedbank Robur Småbolagsfond Glb A SEK
15 år till break even år 2000-2015

SPP Aktiefond Global A
14 år till break even år 2000-2014

dvs där har du haft en period om 15 år med 0% i avkastning i en global aktiefond.

 

Det gör att man kanske ska ha minst 10 års utgifter placerat på bankkonto/statsobligationer/företagsobligationer.

och det är där 60/40 portföljen kommer ifrån 4%/år x 10 år = 40% räntor.

 

Dvs ska ni använda upp alla pengarna behöver risken vara lägre. och vill ni lämna kvar pengar i arv kan risken vara högre

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-06 klockan 17:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.