Investeringsbolag verkar slå index
Sök:

Investeringsbolag verkar slå index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emanuel

ställde för sedan frågan: Investeringsbolag verkar slå index

Hur tänker du kring att investera i investeringsbolagsaktier? Cervenka i SvD påpekade härom dagen att de har slagit index, iallafall det senaste decenniet (har inte Börsveckan också gjort det?). Då skulle fondförvaltarnas dåliga prestationer helt och hållet förklaras av att de inte är det minsta intresserade av nånting annat än förvaltningsavgiften, och att slå index är svårt och tidskrävande, men inte lika omöjligt som du antyder.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Investmentbolag som har varit en fantastisk investering de senaste 20 åren. De har slagit index med råge i alla år. Särskilt om man tittar på det särskilda SIXRXFIIF-indexet med bara de typ 15 största investmentbolagen.

Jag är tveksam dock om det är en lika bra investering i dagsläget då många av bolagen tidigare har handlats med substansrabatt. Man har alltså köpt en hundralapp för mindre än 100 kr. I dagsläget har flera av bolagen snarare en premie i form av att du betalar mer än 100 kr för en hundralapp. Det gör att det inte är en lika klockren investerings som förr.

Tobias Schildfat har skrivit en jättebra bok på ämnet. Jag har skrivit om den i artikeln nedan:

En av mina portföljer på Shareville är dessutom en ren investmentbolags-portfölj. Så det korta svaret är: ja, jag gillar dem mycket. :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Dels är ”avgiften” betydligt lägre i ett investmentbolag än i en aktiv fond, dels är de ofta belånade vilket ger en hävstångseffekt. Så de har klart bättre utgångsläge när det gäller att slå index än fonderna. Men belåningen innebär ju även att fallet blir djupare i dåliga tider.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.