Investeringshjälp..
Sök:

Investeringshjälp..

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pär Nygren

ställde för sedan frågan: Investeringshjälp..

..vad hade ni gjort om ni var 72 år, pensionär och fick 1 000 000:- och vill ta 5000:- av dessa varje månad?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade placerat 2 år (120 000kr) på sparkonto.

Sen hade jag placerat 8 år (480 000 kr) i bostads/stats och företagsobligationer.

Och resten (400 000 kr) hade jag placerat på aktiemarknaden. Följ ett par olika index. Tex MSCI world, SIXRX och MSCI emerging markets

 

sen hade jag varje år försökt att återställa balansen på framförallt sparkontot och i obligationerna genom att sälja av aktierna. Ligger aktierna nere ett år så vänta att sälja till nästa.

då har du 10 års marginal för att aktierna ska hinna återhämta sig

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Pär!

Om du rent av bara vill ta 5000kr i månaden så spelar det ingen roll om värdet skulle sjunka med 50% under ett-två år då inga gigantiska uttag kommer göras (5000 x 24 = 120000). Så om 50% av värdet går ned så handlar det om ca 20% du plockar ut under 2 års tid (inte räknat med utdelningar som bolag ger osv).
Men visst, att ha placerat det kommande året/åren i räntor hade väl varit att föredra och sedan placera resterande på aktiemarknaden för avkastningen på längre sikt.

Så säg 120000kr i räntefonder och resterande på aktiemarknaden och varje år plockar du ut 60000kr från aktiemarknaden till räntorna så du alltid har två år att plocka ut.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-18 klockan 10:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.