Investeringslägenhet - Vad bör man tänka på
Sök:

Investeringslägenhet – Vad bör man tänka på

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pehr

Den här artikeln publicerades 2017-09-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investeringslägenhet – Vad bör man tänka på

Hej Jan!

Tack för en fantastisk blogg!

Som utlandssvensk har jag sedan många år stört mig på den svenska modellen kring bostadsrättsföreningar och den begränsade möjligheten för mig att köpa en bostadsrätt och sedan hyra ut den. En sparande form som i många andra länder är väldigt vanlig och förövrigt lönsam.

Sedan 2008/2009 finns ju även formen sk. ägarlägenhet som var avsedd för just detta syfte, men utbudet av denna typ är tyvärr väldigt begränsad.

Jag funderar nu på att investera i en sk. ägarlägenhet och skulle gärna vilja höra dina reflektioner kring detta; om du ser att det är nått särskilt man bör ta i beaktning här (som ex. stämpelskatt och dylikt) när man gör sin investeringskalkyl.

Tack på förhand

Mvh

 

Pehr

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, inte var det för att att i första hand underlätta för bostadsspekulanter att hyra ut lägenheter som gjorde att ägarlägenheter infördes! Till skillnad från bostadsrätt, så är det denna form som är allmänt förekommande i Europa, och då skall givetvis även Sverige ha detta.

Enligt min mening är äganderätt överlägsen bostadsrätt, eftersom köparen har bättre kontroll på sin ekonomi, och inte i händerna på en förenings styrelse. Motvilligt måste ändå medges att bostadsrätt har ett par fördelar. För den som har begränsat kapital och hett eftertraktar ett eget boende blir kontantinsatsen lägre. Behöver något göras på fastigheten så är vanligen bostadsrättsföreningen kreditvärdig, även om vissa bostadsrättsägare inte är det. Akuta nödvändiga åtgärder kan därför genomföras.

Skall du köpa en ägarlägenhet att hyra ut så tänk på detta. Priserna är extremt höga, speciellt i nyproduktion, så när räntorna stiger talar mycket för ett prisfall. Du kan inte ta för mycket hyra. En villaägare, eller bostadsrättsinnehavare har avdragsrätt på sina lån. Det har inte den som hyr en lägenhet. Med en hög hyresnivå är det lätt att hyresgästen byter lägenhet när tillfälle ges. Detta tar alltid tid, kraft och genererar kostnader. Struntar hyresgästen att betala sin hyra, lär det ta ett tag att få bort honom. Oftast behöver ägaren samtidigt att renovera lägenheten, ibland för mycket höga belopp.

Jag skulle personligen aldrig rekommendera någon att köpa en ägarlägenhet att hyra ut. Är du intresserad av svenska fastighetsbranschen så köp hellre  fastighetsaktier med låg belåningsgrad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Jag köpte en bostadsrätt som har en uthyrningslägenhet  dv en 3:a som delas upp till en 1:a & en 2:a. Vi bor för närvarande i 2:an och hyr ut 1:an. Uthyrningen räknas som inneboende och kan ej nekas av föreningen. Och hyresgästen kan ej åberopa besitningrätten.

Vid sämre tider kan vi alltid bo i 1:an och hyra ut 2:an.

Skatten blir ca 8000 på år men tänyeavdraget motvarar ungefär det samma (idag)

Men annars är en villa ett alternativ att köpa och hyra ut.

Lyck till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    I äldre hyreshus som byggts om kan man ibland få den effekten med ett extra rum som har egen ingång. Så länge familjesituationen tillåter så är upplägget kanonbra!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-20 klockan 17:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.