Investeringsskydd och insättningsgarantier
Sök:

Investeringsskydd och insättningsgarantier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Investeringsskydd och insättningsgarantier

Hej,

Det vore bra om ni kunde ta upp det här med säkerhet om ens bank(er) går i konkurs i något program eller via lite mer utförliga svar här på bloggen.

Jag undrar just vad som egenligen är garanterat via insättningsgaranti (antar att fondinnehav är undantaget där?) och investerarskydd (max 250 000 SEK??) ? Om man har belopp på flera miljoner som man vill spara gissar jag att det kan vara smart att använda olika banker samt sparkonton istället för räntefonder för att täcka upp mer med insättningsgarantier? Kanske storbanker istället för Nordnet och Avanza för stora fondinnehav?

Kan ni säga nått hur man bör tänka i frågor om säkerhet vid konkurser ?

Mvh Johan

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan

Det var ett litet märkligt sammanträffande:-).

Utan att läsa din fråga skickade jag in en liknande  bara timmar efter din…

Eftersom vi är flera som undrar så kanske Jan tycker ämnet är intressant att ta upp?

Fast andra insatta får gärna ge sin syn och dela med sig av sina kunskaper i ämnet?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Johan och Tobbe!

Sjukt! Igår skulle jag skriva precis samma fråga, men såg då att nyss blivit ställd. Nu återvände jag för att se om frågan hade besvarats. Jag har samma fundering, om man har fem miljoner kr, är det då bäst att sprida ut pengarna på fem olika banker för att minska risken att de försvinner i en eventuell konkurs?

Är det skillnad på om pengarna är investerade i fonder eller bara ligger på kontot?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Aktier och fondandelar går inte förlorade om banken går i konkurs. Banken bara förvarar värdepapper, de får inte låna ut dem som de gör med pengar insatta på konto, så därför behövs inte något skydd i form av en insättningsgaranti. Så det är ingen vits att sprida ut på flera olika banker.

På samma sätt kan ett fondbolag gå i konkurs utan att kunderna drabbas. Aktierna i fonden är skyddade.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Lukas!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Figge

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hejsan,

Jag är också lite vilsen i detta, trots Lukas svar.

http://www.riksgalden.se står det att insättningsgarantin täcker de pengar man har satt in hos banken. Tänker mig att värdepapper är skyddade så som Lukas nämner.

Dock finns ju detta med investeringskyddet och så här står det om det skyddet ”Investerarskyddet träder in när ett institut har gått i konkurs och det visar sig att du inte kan få ut dina värdepapper eller pengar. Du kan då få ersättning för förlorade tillgångar upp till ett värde av 250 000 kronor per institut.”
Alltså är endast 250 000 kr av värdepapprena (aktier, fonder etc) skyddade, så som jag tolkar det.

Än värre verkar det vara med kapitalförsäkring. Läser detta på http://www.konsumenternas.se, angående investerarskyddet på kapitalförsäkring: ”När du sparar i en kapitalförsäkring finns däremot inget sådant skydd. Det beror på att det inte är du själv som äger de fonder eller värdepapper som placeras inom försäkringen, utan det gör försäkringsbolaget.” Här kan man verkligen förlora allt om man har otur.

Så jag har fortfarande samma frågor som trådstartaren. Är det sparande i flera olika banker som krävs för att verkligen gardera sig mot konkurser? Skippa kapitalförsäkring?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Kristofer!

  Om du äger aktier i ett ISK så står du själv som ägare på dessa, i och med detta så finns du i Euroclears register. Vid en eventuell konkurs av banken så står du fortfarande kvar som ägare på aktierna och kan få dom till en annan bank på detta viset.

  I en KF är det en helt annan sak, här står då försäkringsbolaget som ägare och du får, som du skriver, inget skydd.

  Detta är väldigt viktigt att veta om och jag själv kör helt på ISK, även utländska innehav, då jag inte vill ha en motpartsrisk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-14 klockan 22:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.