Investeringsstrategi: Köpa, Sälja eller Sitta still
Sök:

Investeringsstrategi: Köpa, Sälja eller Sitta still

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie

ställde för sedan frågan: Investeringsstrategi: Köpa, Sälja eller Sitta still

Hej,

Varning för långt inspel.

Jag vill bygga en pengamaskin och tänkte då placera ett litet kapital direkt sedan månadsvis föra över pengar (10% av min inkomst). Om jag handlar ”Bästa fonderna 2018” enl. rekommendation ”Globala Barnportföljen”. Jag har lång sparhorisont. Nu ska jag glömma bort dessa i 10 år ;-). (Ungefär) Så långt känns allt bra.

Sedan läser jag om ombalansering av portföljen. Jag läser om diversifiering och om vad de största missarna investerare gör. Det handlar om psykologiska faktorer och okunskap tex..Jag funderar på när man ska köpa respektive sälja eller låta-vara och glömma-bort. Jag funderar på hur jag vet Vad jag ska köpa och inte köpa och så vidare. När är en fond löser aktie för populär? Okunskapen bekymrar mig.

Hur sätter man upp en bra strategi?

Tack för en bra blogg!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du skapar en portföljinnehav enligt den globala barnportföljen behöver du inte försöka välja ut de bästa fonderna. Jan har ju redan gjort detta för dig. :)

Jag tycker inte man ska behöva komplicera till det hela. Istället för att försöka analysera marknaden och agera därefter, låt marknaden analysera din portfölj istället. Detta sker enkelt genom ombalansering av ditt innehav ca 1 gång per år.

Principen för ombalansering är ju att man köper billigt och säljer dyrt, vilket är tvärtemot vad de flesta gör. Man köper vid uppgång och säljer vid nedgång. Så funkar vår psykologi oftast.

Men håller man sig till en ombalansering / år – Säg att du har från startskedet 90% aktiefonder och 10% räntefonder (barnportföljen). Efter ett år kanske fördelningen istället är 96% aktiefonder och 4% räntefonder. Då måste du återställa till den ursprungliga balansen genom att sälja 6% aktiefonder och köpa räntefonder för dem istället.

På så vis har du sålt aktiefonderna när de är dyra!

Det omvända gäller givetvis också. Säg att din aktiefonddel i portföljen efter ett år är 85% och räntefonddelen 15%. Det betyder ju att aktiefonderna har backat. Då säljer du 5 % räntor och köper aktiefonder för dem för att nå den ursprungliga portföljinnehavet. Du köper då aktiefonder när de är billiga.

Du slipper alltså en jobbig analys av marknaden utan du låter marknaden analysera åt dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @John; Bra uttryckt!

  Jag vill bara påpeka att när John säger ’säljer aktiefonderna’ så är det ju så att man byter några andelar till räntefonder istället. Det är alltså inte så att man säljer och tar ut pengarna.

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Hej ,

  Jag är inte så säker på att det här är en smart strategi i det långa loppet. Det som sker här är att man kontinuerligt tar från sina vinnare och satsar på det som gått sämre… Man belönar alltså förlorare och straffar vinnare. Vissa fonder går det bra för och det kan fortsätta gå bra för de många år framåt men då säljer man dem och lägger i något som kanske går dåligt några år framåt. Till slut finns det en risk att en hel del pengar hamnar i väldigt långsamt växande fonder och aktier eller rentav förlorare.

  Tyvärr är den rätta vägen alltid den svåra. Man får lägga sin tid på att analysera fonder och eller aktie och lyssna på experter samt försöka dra kloka slutsatser. Det finns ingen matematisk formel eller regel som kan göra dig rikare i den här världen. Bara två regler, spara så mycket du kan och informera dig rejält!

  /Davor

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Davor L

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emelie!

Du har redan din strategi klar för dig och det är formulär 1A i sund sparstrategi:
”Jag vill bygga en pengamaskin och tänkte då placera ett litet kapital direkt sedan månadsvis föra över pengar (10% av min inkomst). Om jag handlar ”Bästa fonderna 2018” enl. rekommendation ”Globala Barnportföljen”. Jag har lång sparhorisont. Nu ska jag glömma bort dessa i 10 år ;-)”

Precis så ska du göra.

Fonderna i Jans portfölj är redan diversifierade. Du ska inte bekymra dig om underliggande aktier eftersom de är indexfonder och följer marknaden. Bekymra dig inte om börsen går ner, fortsätt månadsspara.

Ombalanseringen är bara ett sätt att vidmakthålla den fördelning man har mellan fonderna i början av varje sparår.

Läs Jans artiklar om ombalansering så förstår du hur det fungerar.

Jag själv har slutat att spara i flera fonder, utan jag har bara en bred global indexfond (SPP Aktiefond Global A). Då slipper jag ombalansering och jag behöver inte nojja över att olika fonder gått dåligt och vissa bra och sedan sitta och ångra mig att jag inte tog större fördelning till de som gått bra osv.

Du ska inte hålla på och köpa/sälja fonder för att försöka undvika kraftiga börsnedgångar för det kommer inte gå. Man kan har tur, men över tid kommer det inte gå att upprepa och hitta rätt köp- och säljperiod.

Indexfonderna sköter detta automatiskt och anpassar sig till marknaden.

Jan säger att sparande i indexfonder ska vara bland det tråkigaste man kan göra. Det innebär att man sätter upp det på ett ISK en gång, lägger in ett månadssparande och sedan fyller på varje månad och ombalanserar varje år.

Om du får panik när portföljen sjunker 5% och inte kan sova så måste du fundera på ditt risktagande.

Jag brukar säga att jag är både järv och försiktig. Järv för att jag bara köper aktieindexfonder och försiktig för att jag inte köper smala nischaktiefonder. Jag har inga räntefonder. Därför tycker jag breda globala indexfonder är suveräna. De löser allt mitt sparande. Behovet av ränte- och obligationsfonder är lite mindre om man månadssparar eftersom man hela tiden fyller på med nya pengar.

Sätt upp, placera, månadsspara och låt vara tills nästa ombalansering.

Blev du klokare?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, tack så mycket för svaren John och Fredrik. Det känns betydligt bättre :-) Nu är det bara att sätta igång!

  /Emelie

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-01 klockan 20:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.