Investeringsstrategi
Sök:

Investeringsstrategi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Investeringsstrategi

Hej,många förespråkar investeringsstrategin att sitta still i båten vid en börskrasch. Dvs att ta både uppgångar och fall utan att göra förändringar i sparandet, baserat på att det inte går att förutspå när större nedgångar inträffar.

Jag undrar om någon har testat en alternativ strategi som innebär att man investerar regelbundet under en lång tid i exempelvis 90/10-portfölj, men att man tar hem hela beloppet vid en längre tids uppgång (exempelvis efter X% uppgång eller Y år utan krasch). Och sedan återinvesterar man allt på nytt (inte allt på en gång) under en period på exempelvis ett par år. Då minskar man risken rejält att vara fullinvesterad när kraschen kommer. Men man får inte heller en lika stor del av uppgången då man ligger mer likvid. Skulle vara intressant att höra lite tankar kring detta och om det är någon som testat eller simulerat denna strategi med historisk data.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Såhär tänker Jan kring timing: https://rikatillsammans.se/det-gar-inte-att-forutsaga-framtiden/

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”Då minskar man risken rejält att vara fullinvesterad när kraschen kommer”

Hur vet du det? Krashen kan komma över en natt och då hinner du inte sälja innan du förlorat. Om du går efter Y år så kan något hända innan Y. Samma med procent. Säg att du satt 50%. Ditt innehav ökar till 48%. Två dagar senare faller det med 30%.

Sen när du ska in igen är det jättesvårt att veta när. Även om du bestämt att vid -15 ska jag in så kanske aldrig -15 inträffar utan bara -12. när ska du då in? Säg att den ligger runt -12 under någon månad och då väljer du att gå in, och poff så sjönk det till -20 två dagar senare.

Nä, glöm att försöka timea marknaden, för det är precis vad du försöker göra. ”Kavastu” använder bestämda matematiska regler för när han ska in och ut från börsen, men vad jag vet så har det aldrig gjorts någon audit som visar om hans regler verkligen gör skillnad eller ej.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tankarna som låg bakom är:

 1. Man vet aldrig när en krasch inträffar och man har ingen realistisk möjlighet att agera och dra sig ur från börsen innan det är för sent.
 2. Man vet alltid när man nått ett visst uppsatt tillväxtmål med sitt investerade kapital och man har då möjlighet att agera.

Det viktiga är att bestämma sig för ett tillväxtmål då man är nöjd, och då gå likvid. Jämförelsevis samma sak som en budgivning på en fastighetsaffär, det gäller att på förhand bestämma sig för en viss nivå då man drar sig ur. Och sedan hålla sig till det.

Återinvestering på börsen sker sedan periodiserat över tid och inte allt på en gång.

På så vis minskar man risken med att ligga fullinvesterad när krashen kommer, men man kommer ju samtidigt inte få ta del av alla uppgångar. Så frågan är om denna riskhantering är värt priset det kostar i och med förlorad tillväxt på kapitalet. Troligtvis inte…

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Så frågan är om denna riskhantering är värt priset det kostar i och med förlorad tillväxt på kapitalet. Troligtvis inte…”

  Det tror inte jag heller;-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 2. Vit pil

  Ett alternativ är att titta på kredit- och konjunkturcykler. Läs exempelvis Investeringsguiden som Anna Svahn är en av författarna till. Kan ju vara kul att prova? Jag tänker att man kan testa en sådan strategi med en mindre summa och köra resten på ”sitta still i båten”. Testa din tanke med 10 000 SEK (eller någon annan summa som du är bekväm med) om du är sugen att testa.

  Jag investerar både med indexfonder, aktiva fonder och direkta placeringar samt i olika tillgångsslag. När de exempelvis gäller aktier har jag en del som jag valt ut enligt vissa kriterier och andra aktier enligt andra kriterier. Så min strategi är att jag har flera sorters urval (eller strategier om man så vill).

  Ex har jag något enstaka förhoppningsbolag jag verkligen tror på men som idag inte går med vinst, i detta har jag bara investerat mindre än 1% av portföljen medan ett mer väletablerat bolag kan få väga tyngre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-12 klockan 16:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂