Investeringstips
Sök:

Investeringstips

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Investeringstips

Hej,

Jag har kikat lite i bloggen nån gång och ser att du/ni har en del koll på saker.

Jag tänker lite som er, ekonomisk oberoende är att kunna styra sin vardag lite mer själv. Inte behöva våra låst i ett arbete 40h vecka m.m.

Jag vill gärna ha hjälp me några saker. Hoppas ni kan svara på min undran gällande dessa här under:

-Vart hittar jag högsta och bästa sparräntan i världen (ej för mycket inflation och krig i). Utan så högt som möjligt och någorlunda säkert? Tänker mest utomlands.

-Vad tror du att man skall investera i idag och ca 5 år framåt? Vet att det är oroligt i marknaden…men vad tror man på?

-Jag är 35 år och vill gärna kunna arbeta mindre o mindre i framtiden och kunna sätta pengarna i hyfsat säkert rullning för att få passiva inkomster…vad tror du att det är bäst för mig att göra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avkastning och risk hör intimt ihop. Detta gäller speciellt räntor. I ena ändan har vi Konungariket Sverige som kan långsiktigt låna till en ränta som nästan är noll. I andra ändan har vi skräpobligationer som ger tvåsiffriga ränta. Där kan du å andra sidan förlora hela ditt kapital. En hög nominell avkastning betyder dessutom ingenting, om inflationen är ännu högre. Strunta i att jaga höga räntor utomlands. Bankkonto i nishbank med insättningsgaranti är ett bra val.

När det gäller aktiefonder är svaret att inget vet hur framtiden kommer att se ut. Har du en spartid på 10-15 år, så vet vi dock att allt talar för en bra utveckling. Titta på Jans förslag till Globala Barnportföljen. Namnet till trots passar den inte bara barn utan de flesta personer med lång sparhorisont. Vill du kan du givetvis modifiera den något för din speciella smak, men behåll gärna stommen i portföljen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Håller helt med Nestor, jaga inte räntor utomlands då detta är mer riskabelt än vad det kan ge avkastning.

  Tidshorisont över 5 år, bygg en fondportfölj.
  Tidshorisont under 5 år, sparkonto med ränta, eventuellt kort/lång räntefond eller låsa pengarna för en liten högre ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-28 klockan 17:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.