Investeringsvisdom från Kyrkans pensionskassa
Sök:

Investeringsvisdom från Kyrkans pensionskassa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias Hallberg

ställde för sedan frågan: Investeringsvisdom från Kyrkans pensionskassa

Från http://www.kyrkanspensionskassa.se/kundservice/vanliga-fragor/

”Q: Hur placeras mitt pensionskapital

A: Eftersom pensioner är långsiktigt tycker vi att det är viktigt med säkra placeringar i räntebärande papper som bas och en mindre del i aktier. Du kan läsa mer om vår kapitalförvaltning här.”

Det är denna geniala strategi som gett mig en avkastning på 32% sedan jag slutade där 2013.

Jag skulle vilja göra en jämförelse med en indexfond, finns det någon bra tjänst där jag kan se hur det hade gått om jag hade sparat i en indexfond istället?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På tex avanza.se kan du söka upp lämplig indexfond som du vill jämför med, tex Länsförsäkringar Global Indexnära som du hittar här: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/417655/lansforsakringar-global-indexnara

Väl på fondens sida kan du på en knapp under diagrammet välja den tidsperiod du vill se i diagrammet. Väljer jag där från 2013-06-04 till dagens datum så kan jag se att fonden gått upp 161,28 %. Men observera att denna aktiefond innehåller 100 % aktier och inga räntor, något som helt skiljer sig från hur ditt pensionskapital har placerats.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Historiskt sett har räntor kanske avkastat 4 procent och aktier 8 procent per år. Detta gäller åtminstone för andra halvan av 1900-talet och de första 10 åren på 2000-talet.  Då var kanske Svenska Kyrkans policy inte helt orimlig.

De senaste åren har vi haft 0- eller till och med minusränta. Effekten blir då på gränsen till förödande för din tjänstepension.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 09:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.