Investmenbolag - Aktier eller fonder
Sök:

Investmenbolag – Aktier eller fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Investmenbolag – Aktier eller fonder

Jag står i begrepp att omplacera mitt sparande och är inne på att satsa i investmentbolag. Dock är jag osäker ifall jag ska satsa i enskilda aktier eller att gå in i fonder ex. Spiltan Aktiefond Invest. Vilka för/nackdelar ser ni med de olika alternativen?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fördel fond: Sköter sig självt, förvaltaren räknar ut börsvärden och ombalanserar vid behov. Möjligt att äga andelar i aktier istället för hela aktier. Återinvesterar utdelningar åt dig.

Fördel aktier: Endast avgift när du köper och säljer (bra för långsiktiga innehav).

Spiltan Invest innehåller bara 14 aktier så det är möjligt att kopiera deras strategi ganska enkelt. Du kan själv räkna ut vad det kostar i courtage att köpa och sälja aktierna, slå ut den kostnaden på det antal år du tänkt spara och se vad förvaltningsavgiften blir. Glöm inte att det kostar courtage för återinvesteringar också!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Även investmentbolag har sina risker. Ratos utveckling de senaste åren har ju varit katastrofal.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Nestor, absolut är det så! Det var inte frågan, men väl värt att påpeka. Svenska investmentbolag blir som ett slags aktivt förvaltad sverigefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Jag tycker du ska fundera på om du överhuvudtaget behöver investmentbolag. Investmentbolag har högre risk. Vill du ha det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CM

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-07 klockan 18:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂