investmentbolag
Sök:

investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Camilla

ställde för sedan frågan: investmentbolag

Hej!

Jag är nybörjare och har läst en del och tänker att investmentbolag kan vara en bra investering långsiktigt. Men jag tycker också det vore skoj att sätt mig in i aktiehandel. Men ska jag tänka så här då: att jag har en portfölj med bara investmentbolag och en med aktier? Eller är det bra att blanda?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du är sugen på aktiehandel så kan du köpa investmentbolagen själv utan att gå via en fond. Det är inte så många, åtminstone inte om du håller dig till Sverige. Det fina med just ett investmentbolag är att man kan se det lite som en fond eftersom bolaget äger flera andra företag och alltså har en inbyggd diversifiering.

Satsa på att behålla dem en längre tid. Då behöver du bara betala courtage vid köp och försäljning, ingen förvaltningsavgift till någon fond. Du bör läsa på om konceptet ”substansrabatt”.

Personligen ser jag inte tjusningen och har mina pengar i globala indexfonder istället, men det går säkert fint med investmentbolag också.

Läs gärna detta inlägget om fyra-hinkar-strategin, så att du tänker igenom ordentligt hur mycket du är beredd att ha på börsen:

Fyra hinkar strategin – hur räknar man ut nivåer i buffert/mellanrisk hink?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är själv anställd av ett bolag som ägs av ett investmentbolag. Jag vill förtydliga att ovanstående är mina personliga reflektioner och har ingenting med min arbetsgivare att göra. Som alltid när man investerar så får man vara beredd på att man kan tappa alla pengarna, till exempel om företaget går i konkurs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Vill bara tillägga att investmentbolag har en förvaltningsavgift, däremot är den väldigt väldigt låg och kommer inte att märkas.
  Som jag har uppfattat det så tas denna direkt från bolagets kassa och inte själva aktiekursen, så man kommer aldrig att märka detta som aktieägare.

  Stämmer inte detta Emil?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Givetvis påverkar förvaltningsavgiften kursen. Alla pengar som försvinner ur kassan kommer att sänka kursen. Sen är den som sagt i regel väldigt låg för investmentbolag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Falck

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-08 klockan 19:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.